Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Βελγική κουζίνα-ΣΙΚΟΡΕ WITLOF - Ενα γεύμα με σίκ εμφάνιση και γεύση !!


 Eνα υπέροχο φαγητό από το Βέλγιο θα φτιάξουμε σήμερα . Είναι το γνωστό Σικορέ ή Witlof στα φλαμανδικά, ένα λαχανικό σαν την καρδιά  τού μαρουλιού . Το Σικορέ τρώγεται και ωμό σαλάτα με λεμόνι και λάδι ή βραστό με βούτυρο (χωρίς νερό) σε σιγανή φωτιά μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, αφού έχουμε ξεφυλλίσει όλα τα φύλα τού. Αυτό όμως που έχει μεγάλη νοστιμιά είναι το...


 Σικορέ στο φούρνο με μπεσαμέλ. 
Τα υλικά για 4 άτομα είναι
 Σικορέ μεγάλα και χοντρά 5 ή 10 μικρά και λεπτά                                          
 Ζαμπόν καπνιστό από μπούτι  10 φέτες όχι πολύ χοντρές 
Τυρί γκούντα Ολλανδίας 10 φέτες
Για την μπεσαμέλ θέλουμε 100 γραμ. βούτυρο Φρέσκο(γίνεται και με μαργαρίνη)
 4 Κουταλιές της σούπας αλεύρι 
 Ένα λίτρο γάλα  1 αυγό, αλάτι, πιπέρι.
 Foto 1 Πλένουμε τα Σικορέ και κόβουμε λίγο απ` το κοτσάνι του, το πετάμε



Foto 2 Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε τα Σικορέ να ζεματιστούν


Foto 3 Ρίχνουμε λίγο αλάτι Τα σκεπάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά


 Foto 4 Τα αδειάζουμε σε ένα τρυπητό Ετοιμάζουμε το ζαμπόν και το γκούντα   



Foto 5.Κόβουμε το γκούντα στη μέση τις φέτες


Foto 6 Όταν τα Σικορέ μας είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση 


Foto 7 Καθαρίζουμε το ζαμπόν το εξωτερικό του λίπος εάν δεν θέλουμε να γίνει λιπαρό  φαγητό μας
Foto 8 Απλώνουμε μια φέτα ζαμπόν και μισή φέτα γκούντα, από πάνω βάζουμε το Σικορέ 

Foto 9 Και το τυλίγουμε ρολό, βάζοντας από πάνω ακόμα μισή φέτα Γκούντα


Foto 10 Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί μας ή το πυρέξ μας. Τοποθετούμε τα Σικορέ στη σειρά στο ταψί Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί μας ή το πυρέξ μας.




Foto 11 Τα υλικά της είναι, 100γρ. βούτυρο, 1 αυγό, 4 κουταλιές σούπας αλεύρι, αλάτι,    
 πιπέρι και 1 λίτρο γάλα. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει στην κατσαρόλα που θα κάνουμε την μπεσαμέλ. Όταν λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι 



Foto 12 Ανακατεύουμε συνέχεια ασταμάτητα μέχρι να πήξει
 Ή ένταση της φωτιάς πρέπει να είναι στο 1/3


Foto 13 Όταν αρχίζει να πήζει και να κάνει φουσκάλες (γκλουπ..γκλούπ..) είναι έτοιμη.
 Κλείνουμε τη φωτιά, σπάζουμε το αυγό να ανοίξει ο κρόκος, και το ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ, την ανακατεύουμε γρήγορα. Ή μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη. Τη ρίχνουμε πάνω στα Σικορέ




Foto 14 Ρυθμίζουμε στους 150βάθμ, και χρόνο 15λέπτ. Το παρακολουθούμε πότε θα ροδοκοκκινίσει 




Foto 15 και είναι
έτοιμο Μ..Μ..ΜΆΜ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!         


Νικόλαος Παζαίτης

npazaitis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: