Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ !! ( ΣΑΒΒΑΤΟ ) ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ



ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ !!
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


BONJOUR MES AMIS!!  
 JOUR DE AUJOURD'HUI Saturne samedi

GOOD MORNING MY FRIENDS !!
DAY Saturn TODAY SATURDAY

GOOD MORNING MY FRIENDS !!
Saturn Tag heute (Samstag)

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΞΈΝΟΙ, ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝ, ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΟΝΌΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΩΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΑΛΛΆΞΑΜΕ;;;;;;

Ο Κρόνος (ή Χρόνος)
Ο KPONOΣ (Saturn) είναι ο έκτος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, με ελάχιστη απόσταση από τη Γη 1.190 εκατομμύρια χλμ. Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος, μετά τον Δία, πλανήτης με ισημερινή διάμετρο περίπου 120.600 χλμ. και πολική διάμετρο μόνο 108.000 περίπου χλμ. Είναι φανερό από τις δύο αυτές τιμές ότι ο Κρόνος παρουσιάζει πολύ μεγάλη πλάτυνση εξαιτίας της πολύ μεγάλης ταχύτητας περιστροφής του (η ημέρα στον Κρόνο διαρκεί 10 ώρες και 39,5 περίπου λεπτά) και της ρευστής κατάστασής του. Βρίσκεται όμως αρκετά μακριά από τον Ήλιο και έτσι η περιφορά του γύρω από αυτόν (που καθορίζει και τη διάρκεια του Κρονίου έτους) διαρκεί 29,5 περίπου γήινα χρόνια.
O πιο μακρινός γνωστός
Ο Κρόνος είναι ο πιο μακρινός πλανήτης που ήταν γνωστός στους αρχαίους χρόνους. Η πιο παλαιά παρατήρησή του ήταν εκείνη από τους Βαβυλώνιους του 7ου π.Χ. αιώνα. Η πρώτη τηλεσκοπική του παρατήρηση πραγματοποιήθηκε το 1610 από τον Γαλιλαίο, που είδε καθαρά τον δίσκο, αλλά οι δακτύλιοι δεν είχαν ευνοϊκή κλίση την εποχή εκείνη για να παρατηρηθούν από τόσο μικρό τηλεσκόπιο (μεγέθυνση μόνο 32 φορές). Όμως η ύπαρξή τους υποχρέωσε τον Γαλιλαίο να θεωρήσει ότι είδε τρεις δίσκους και διάφορες θεωρίες διατυπώθηκαν για το παράξενο αυτό σχήμα μέχρις ότου, το 1665, έγινε γενικά αποδεκτή η πρόταση του Χόυχενς (Huygens) για την ύπαρξη των δακτυλίων.
Από τη Γη ο Κρόνος φαίνεται κιτρινωπός με σκουρότερες ζώνες και ταινίες παράλληλες με τον ισημερινό του που παρουσιάζουν μικρούς στροβίλους με μεγαλύτερο ένα στρόβιλο σαν σκούρα ελλειψοειδή κηλίδα μήκους 6.000 χλμ. (για σύγκριση, η Mεγάλη Eρυθρά Kηλίδα στον Δία έχει μήκος 26.200 χλμ.). Το φαινόμενο μέγεθός του εξαρτάται από την κλίση των δακτυλίων του: Όταν τα δακτυλίδια φαίνονται ολόκληρα, τότε το φαινόμενο μέγεθός του είναι -0,3 (μόνο ο Σείριος και ο Κάνωπος είναι λαμπρότεροι στον νυχτερινό ουρανό). Όταν όμως τα δακτυλίδια είναι πλάγια, τότε το μέγεθος γίνεται +0,8.
Θα επέπλεε!…
Ο Κρόνος έχει μάζα 3.500 περίπου φορές μικρότερη από τη μάζα του Hλιου και η ταχύτητα διαφυγής από την έλξη της βαρύτητας στην επιφάνειά του είναι 3 περίπου φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γης. Η πυκνότητά του είναι εκπληκτικά μικρή (0,7 γραμμάρια στο κυβικό εκατοστό), μικρότερη και από την πυκνότητα του νερού. Αν βρισκόταν δηλαδή ένας ωκεανός νερού, αρκετά μεγάλος για να μπορεί να περιλάβει τον Κρόνο θα τον βλέπαμε να επιπλέει!
O πλανήτης Kρόνος, ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών». Όπως και ο Δίας, ο Kρόνος είναι ένας αέριος γίγας, αποτελούμενος κυρίως από υδρογόνο, αναμειγμένο με ήλιο και ίχνη νερού, μεθανίου και αμμωνίας, σχηματίζοντας μια βαριά δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα.
Mικρός πυρήνας
Σύμφωνα με τις σημερινές θεωρίες, ο Κρόνος έχει μικρό πυρήνα από βράχους, σίδηρο και διάφορα είδη πάγου. Ο μικρός αυτός πυρήνας είναι πολύ συμπιεσμένος και περιέχει 20 περίπου φορές τη μάζα της Γης. Γύρω από τον πυρήνα υπάρχει ένα στρώμα από ηλεκτρικά αγώγιμο μεταλλικό υδρογόνο σε υγρή μορφή και έξω από αυτό ένα στρώμα από μοριακό υδρογόνο (93%) και ήλιο (7%) που φτάνει μέχρι και την ατμόσφαιρα του πλανήτη που αποτελείται από αμμωνία, μεθάνιο, άζωτο, υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και αιθάνιο. Αυτό που βλέπουμε ως επιφάνεια του πλανήτη είναι προφανώς τα εξωτερικά όρια των νεφών του. Έχει μαγνητικό πεδίο 1.000 περίπου φορές εντονότερο από εκείνο της Γης, όχι όμως τόσο έντονο όπως εκείνο του Δία.
Η μαγνητόσφαιρά του εκτείνεται πέραν από τον μεγαλύτερό του δορυφόρο (τον Τιτάνα), και πάλι όμως είναι μικρότερη από εκείνη του Δία.
Η θερμοκρασία στις κορυφές των νεφών του Κρόνου είναι περίπου -180 C.
Ο πλανήτης απελευθερώνει δύο περίπου φορές μεγαλύτερη θερμότητα από εκείνη που δέχεται, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει κάποια πηγή ενέργειας στο εσωτερικό του. Iσως η ενέργεια αυτή να προέρχεται από τον διαχωρισμό του υδρογόνου και του ηλίου στα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη και από τη βύθιση του βαρύτερου ηλίου μέσα από το μέσο στρώμα του υγρού υδρογόνου.
Οι δακτύλιοι
Το χαρακτηριστικό στοιχείο του Κρόνου είναι το σύστημα των δακτυλίων του, που είναι κάτι το ξεχωριστό για το Hλιακό μας Σύστημα. Υπάρχουν βέβαια περιορισμένοι δακτύλιοι και στους άλλους αέριους πλανήτες, οι οποίοι όμως δεν δημιουργούν το θαυμάσιο αυτό σύστημα που είναι και το μόνο ορατό από τη Γη, ακόμα και με μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
Χωρίς αμφιβολία, ο Κρόνος είναι ένα από τα πιο ωραία αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού.
Οι δακτύλιοι αποτελούνται από πάγο ή σωματίδια που είναι σκεπασμένα με πάγο.
Κάθε δακτύλιος κινείται γύρω από τον Κρόνο στη δική του ανεξάρτητη τροχιά. Από τη Γη πολύ νωρίς διέκριναν δύο μεγάλους δακτυλίους, τον Α (εξωτερικό, 239.600 – 272.300 χλμ. από τις κορυφές των νεφών του πλανήτη), τον Β (εσωτερικό και περισσότερο φωτεινό, 181.100 – 234.000 χλμ. από τις κορυφές των νεφών του Κρόνου) και το 1675 ο Κασινί (Cassini) ανακάλυψε το χώρισμα ανάμεσά τους που πήρε την ονομασία «διαίρεση Κασινί». Το 1837 ο Eνκε (Encke) ανακάλυψε και άλλη λιγότερο έντονη διαίρεση μέσα στον Α, που πήρε το όνομά του. Το 1850 ανακαλύφθηκε ένας ακόμα σκουρότερος εσωτερικός του Α δακτύλιος, ο C, σε απόσταση μόλις 17.500 χλμ. από την κορυφή των νεφών του πλανήτη. Eκτοτε ανακαλύφθηκαν και άλλοι δακτύλιοι (ένας πιο χαμηλός, ο D) και ένας εξωτερικά του Α (ο F, ακανόνιστος και πλεγμένος) αλλά και οι Ε και G, που βρέθηκαν από τις φωτογραφίες των διαστημόπλοιων Βόγιατζερ.
Οι αποστολές Βόγιατζερ έδειξαν ακόμα ότι οι δακτύλιοι είναι πολύ πιο σύνθετοι από ό,τι πιστεύαμε. Ο καθένας περιέχει εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλα δακτυλίδια που βρίσκονται ακόμα και μέσα στη διαίρεση Κασινί. Το μέγεθος των σωματιδίων που αποτελούν τους δακτυλίους ποικίλλει από κόκκους λεπτής σκόνης μέχρι σώματα με διάμετρο δεκάδων χιλιομέτρων. Τα μεγαλύτερα αυτά σώματα, που θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε και ως δορυφόρους, είναι πολύ λιγότερα.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την προέλευση των δακτυλίων. Iσως αυτοί να σχηματίστηκαν στη θέση που βρίσκονται από κατευθείαν συμπύκνωση παγωμένου υλικού από το ψυχόμενο νέφος αερίου και σκόνης που σχημάτισε και τον πλανήτη. Εξαιτίας των παλιρροϊκών φαινομένων, το υλικό αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να συγκεντρωθεί σε ένα δορυφόρο. Iσως όμως οι δακτύλιοι να προήλθαν από την καταστροφή ενός ή περισσοτέρων δορυφόρων που οι παλίρροιες τούς έφεραν κοντά στον πλανήτη.
Οι δορυφόροι
Μέχρι το 1980 πιστεύαμε πως ο Κρόνος είχε 10 δορυφόρους. Μετά όμως από τις παρατηρήσεις των Βόγιατζερ, ο αριθμός τους αυξήθηκε επίσημα σε 22 με προσθήκη των δορυφόρων S11 – S22. Σε μερικούς από αυτούς δόθηκαν ονόματα αλλά υπάρχουν και άλλοι ανώνυμοι. Σήμερα στη βιβλιογραφία υπάρχουν 31 δορυφόροι.
Από τους δορυφόρους του Kρόνου, η Φοίβη φαίνεται πως ήταν κάποιος αστεροειδής που συνελήφθη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Από τους άλλους, πιο ενδιαφέρων είναι ο Τιτάνας που έχει διάμετρο μεγαλύτερη από τον Ερμή και τον Πλούτωνα, αλλά είναι και ο μόνος δορυφόρος του πλανητικού μας συστήματος που φαίνεται ότι έχει ενδογενή ατμόσφαιρα.
Στον παγωμένο αυτό δορυφόρο (-180 C) έχει παρατηρηθεί ατμόσφαιρα από το 1944 που αποτελείται από μεθάνιο, αιθάνιο, υδροκυάνιο, κυανοακετυλένιο και άζωτο σε μεγάλες ποσότητες. Στις 14 Ιανουαρίου 2005 έφτασε στον μεγάλο αυτό δορυφόρο του Κρόνου το διαστημικό όχημα της NASA Cassini – Huygens που εκτοξεύτηκε το 1977 και πέρασε από την Αφροδίτη, τη Γη και τον Δία προτού φτάσει κοντά στον Κρόνο. Το όχημα αυτό έστειλε με αλεξίπτωτο το μικρό ερευνητικό όχημα Huygens που θα εξερευνήσει την ατμόσφαιρα του δορυφόρου αυτού. Tα αποτελέσματα της έρευνάς του αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Είναι ο Τιτάνας Θεός του Χρόνου και των εποχών.
Διαδέχτηκε στην εξουσία του Κόσμου τον πατέρα του Ουρανό, του οποίου έκοψε τα γεννητικά όργανα παίρνοντάς του ταυτόχρονα την εξουσία. Κατά τον ίδιο τρόπο έχασε αργότερα την δική του εξουσία του από το νεότερο από τα παιδιά του, τον Δία. Γιος του Ουρανού κα της Γαίας ο Κρόνος ήταν ο μικρότερος από τους Τιτάνες και ο μόνος ανάμεσα στα αδέλφια του που τόλμησε να σηκώσει το δρεπάνι που του έδινε η μητέρα τους η Γη για να τιμωρήσουν τον άσπλαχνο πατέρα τους.
Μετά την απόσυρση του Ουρανού ψηλά στο παλάτι του, ανέλαβε την εξουσία και κυβερνούσε δίκαια τον Κόσμο.
Ερωτεύτηκε από νωρίς την αδελφή του, την Τιτάνιδα Ρέα, η οποία ήταν κόρη όμορφη με ψιλή κορμοστασιά, κατάλευκο δέρμα και μακριά μαλλιά, που στο αντίκρισμά της δεν μπορούσε να της αντισταθεί. Νεαρή όμως ακόμη η Ρέα δεν ήθελα να αφήσει την παιδιάστικη ανεμελιά της και δεν ήθελε να παντρευτεί τον Κρόνο. Εκείνος έκανε τα αδύνατά δυνατά για την φέρει πλάι του καθώς χρειαζόταν μια αντάξια σύζυγο να σταθεί δίπλα του.
Οι αδελφές της προσπαθούσαν να τη πείσουν να τον παντρευτεί καθώς ήταν ο πιο γενναίος και δυνατός από όλους τους Τιτάνες, δεν κατάφεραν όμως κάτι. Τότε ο Κρόνος επισκέφτηκε την μητέρα του την Γη και της ζήτησε να το βοηθήσει. Η Γαία, βλέποντας τον Υιό της να υποφέρει και να καίγεται από τον έρωτά του για την αγαπημένη της κόρη του υποσχέθηκε πως η Ρέα θα γινότανε δική του. Έτσι κάλεσε την Ρέα να της μιλήσει και την έπεισε να πάρει για άντρα της, όπως ήταν γραμμένο, να γίνει τον άρχοντα του κόσμου.
Ο γάμος τους έγινε και ήταν πράγματι θεϊκός, αντάξιος της αίγλης και της δύναμής τους.
Μέρες κράτησε το πανηγύρι και ο πανευτυχής Κρόνος καμάρωνε πλάι στην πανέμορφη γυναίκα του.
Η ζωή τους κυλούσε όμορφα και ήταν όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
Ο Κρόνος συμπεριφερότανε με τον καλύτερο τρόπο στην Ρέα και τα λόγια του άγγιζαν την Τιτάνιδα και την πλημμύριζαν με πληθώρα ευχάριστων συναισθημάτων. Σε λίγο καιρό η Ρέα άρχισε να καρποφορεί τον πρώτο καρπό του έρωτά τους και ακόμη πιο ευτυχισμένη έτρεξε να μοιραστεί την χαρά της με τον Κρόνο, της αδελφές και την μητέρα της. Ο Κρόνος όμως στο άκουσμα της
είδησης αυτής, θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του και μαύρες σκέψεις άρχισαν να στροβιλίζονται στο μυαλό του.
Ο Ουρανός του είχε αποκαλύψει ότι θα πάθαινα τα ίδια που έκανε σε αυτόν από ένα από τα παιδιά του. Για να είναι όμως σίγουρος έτρεξε να διασταυρώσει την πληροφορία του αυτή κα ρώτησε την μητέρα του αν ο χρησμός ήταν αληθινός. Δυστυχώς οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν.
Ο Χρησμός ήταν αληθινός.
Η Ρέα διαπίστωσε μία αρνητική αλλαγή στην συμπεριφορά του άντρα της και μη γνωρίζοντας ακόμη για τον χρησμό δεν μπορούσε να υποψιαστεί τι θα επακολουθούσε.
Ο καιρός πέρασε και η Ρέα γέννησε το πρώτο τους παιδί.
Ήταν η Ήρα, η μετέπειτα βασίλισσα των θεών που γεννήθηκε πρώτη. Άρχισε να μεγαλώνει γρήγορα και έτρεχε και έπαιζε χαρούμενη ανάμεσα στους Τιτάνες. Γρήγορα έγινε το αγαπημένο εγγόνι της γιαγιά της της Γης που την θαύμαζε και την καμάρωνε.
Οι ανησυχίες του Κρόνου μεγάλωναν και διαρκώς αναζητούσε χωρίς να το δείχνει μία διέξοδο στο πρόβλημά του.
Σκέφτηκε να την φυλακίσει στα Τάρταρα όμως δεν του φάνηκε αξιόπιστη η λύση αυτή, καθώς εκεί είχε φυλακίσει και τον ίδιο ο πατέρας του όμως αυτός κατάφερε και του πήρε την εξουσία.
 Έτσι κάποια στιγμή που έμεινε μόνος του με την μικρή Ήρα και κανείς δεν τους έβλεπε άρπαξε την ευκαιρία και κατάπιε την μικρή του κόρη φυλακίζοντάς την στο τεράστιο στομάχι του.
Οι ώρες περνούσαν και η Ρέα βλέποντας πως η Ήρα αργούσε να επιστρέψει άρχισε να την αναζητάει παντού. Έψαξε κάθε βουνό κα θάλασσα, κάθε δάσος και σύννεφο όμως τίποτα δεν βρήκε. Απεγνωσμένη απευθύνθηκε στη μητέρα της την Γη από την οποία έμαθε τελικά τι είχε συμβεί. Εκνευρισμένη έτρεξε στον Κρόνο και άρχισε να τον χτυπάει όμως εκείνος ανένδοτος δεν υπήρχε περίπτωση να απελευθερώσει την κόρη του.
Κατάλαβε η Ρέα την τύχη που θα έχουν τα παιδιά της, έτσι σε λίγο καιρό που ετοιμαζόταν ξανά να γεννήσει μάζεψε τα σύννεφα για να την κρύψουν και να μην δει ο Κρόνος το νέο του παιδί.
Άκουσε όμως το θεϊκό κλάμα του βρέφους και έτρεξε κατά κει. Αντικρίζοντας το, το κατάπιε και έτσι η Εστία πήγε να κάνει παρέα στην Ήρα στο στομάχι του πατέρα τους. ?
Δεν θα παραδώσω την εξουσία μου σε κανένα και εσύ σαν γυναίκα μου πρέπει να μου συμπαρασταθείς.
Κάθε φορά που θα γεννάς θα μου παραδίδει το παιδί?, της είπε. Έτσι την επόμενη φορά που γέννησε η Ρέα, την Δήμητρα, την παρέδωσε στον άσπλαχνο πατέρα της που την έκανε μια χαψιά και αυτήν.
Πέρασε ο καιρός και ήρθε η σειρά του γαλανομάτη Ποσειδώνα. Βλέποντας πως γέννησε αρσενικό παιδί η Ρέα χάρηκε ελπίζοντας πως θα αφήσει ο Κρόνος τον υιό του ελεύθερο όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Τον θεώρησε πολύ πιο επικίνδυνο για την εξουσία του καθώς αρσενικό παιδί θα μπορούσε ευκολότερα να του πάρει τον θρόνο.
Την ίδια τύχη με τον αδελφό του είχε και ο μελαχρινός Πλούτωνας, που γεννήθηκε μετά.
Απεγνωσμένη η Ρέα έτρεξε στο παλάτι του πατέρα της για να την βοηθήσει. Ο Ουρανός επειδή την λυπήθηκε αλλά πολύ περισσότερο επειδή ήθελε να πάρει εκδίκηση από τον Κρόνο που του πήρε την εξουσία αποφάσισε να την συμβουλέψει. Έτσι της είπε πως θα έπρεπε να πάει στην Κρήτη και εκεί να γεννήσει,
στην συνέχεια θα έπρεπε να γυρίσει στον Κρόνο και να προσποιηθεί μία ψεύτικη γέννα.
Έτσι η Ρέα όταν έφτασε η ώρα να γεννήσει τον Δία, είπε στον Κρόνο πως θα πήγαινε επίσκεψη στην Κρήτη, στις ανιψιές της, τις Νύμφες της Ίδης. Εκεί γέννησε σε μία σπηλιά τον Δία και φεύγοντας τον εμπιστεύτηκε στις Νύμφες να τον μεγαλώσουν.
Οι Κορυβάντες και οι Κουρήτες χτυπώντας τα δόρατά τους πάνω στη γη σκέπαζαν με τη φασαρία τους το κλάμα του μικρού Δία. Επέστρεψε η Ρέα στο παλάτι παίρνοντας μαζί της ένα λιθάρι που βρήκε στην διαδρομή το οποίο έμοιαζε με τον μικρό Δία. Εκεί προσποιήθηκε με φωνές και κλάματα μία γέννα και στο τέλος παρέδωσε το φασκιωμένο με πάνες λιθάρι στο Κρόνο που το κατάπιε αμέσως χωρίς να το εξετάσει.
Ο μικρός θεός που θα γινόταν ο επόμενος κυρίαρχος του κόσμου, μεγάλωσε στην Κρήτη και εκεί έμαθε από την Μήτιδα για την καταγωγή του. Έτσι μόλις μεγάλωσε αρκετά έτρεξε στον Κρόνο και του ζήτησε το βασίλειό του. Αρνούμενος να του το παραδώσει ο Κρόνος ακολούθησε μάχη στην οποία ο Δίας κατάφερε να τον δέσει στον θρόνο του. Τότε του έδωσε να καταπιεί ένα βοτάνι που η Μήτιδα του είχε προμηθεύσει και μεμιάς ξεχύθηκαν από το στόμα του όλα τα παιδιά του
Πρώτο βγήκε το λιθάρι που ο Κρόνος είχε καταπιεί νομίζοντας πως είναι ο Δίας και στην συνέχεια ακολούθησαν οι υπόλοιποι θεοί με σειρά αντίστροφη από αυτήν που τα είχε καταπιεί (Πλούτωνας, Ποσειδώνας, Δήμητρα, Εστία και Ήρα). Όλοι μαζί πολέμησαν μετά για να πάρουν την εξουσία και να γίνει ο ΔΙΑΣ ο βασιλιάς τους (ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ)
 
 
ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣ: ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΌ ΤΟΝ  Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, Αμφικτύωνα

Ο  βασιλιάς Κρόνος και η οικογένεια πρώτοι έβγαλαν τον κόσμο από την πρωτόγονη εποχή και  δημιούργησαν  τον πρώτο  παγκόσμιο πολιτισμό
Φυσικά οι Έλληνες θεοί  είναι ανθρώπινοι και  όχι σαν τον  Ιουδαίο θεό που κατοικεί στο υπερπέραν. Η οικογένεια του  Κρόνου  κατάγεται από την Κρήτη. Οι πρώτοι αυτόχθονες της Κρήτης ήταν οι Ετεοκρήτες και οι Ιδαίοι Δάκτυλοι και μετά από αυτούς οι Κούρητες. Κατά την περίοδο των Κουρήτων κατοίκησαν οι Τιτάνες την Κνωσσία χώρα, όπου σώζονταν ερείπια , οικόπεδα της Ρέας και άλση από κυπαρίσσια . Αυτά σώζονταν μέχρι της εποχής του Διόδωρου καθώς τα αναφέρει. Τους Τιτάνες ονόμαζαν γιούς του Ουρανού και της Γης ή της Τιταίας ή  των έξης έξη(6)   Κουρήτων :  Κρόνον, Υπερίονα , Κοίον, Ιαπετόν, Ωκεανόν και Κριόν ή Κρείον και πέντε(5) Τιτανίδες: Ρέαν , Θέμιν, Μνημοσύνην, Φοίβην και Τηθύν. Μερικές εξ αυτών ανακάλυψαν πολλά ωφέλημα πράγματα για τους ανθρώπους. Περί του Ουρανού δεν μίλησαν πολύ γιατί φαίνεται ότι δεν έμειναν πολύ εκεί πριν κατέβουν στη γη .
Ο μεν Τιτάνας Υπερίων ανακάλυψε τις κινήσεις του Ηλίου και της Σελήνης, ο δε Προμηθέας γιός του Ιαπετού εφεύρε τη φωτιά, αυτό που ονομάζουν «πυρόβολον» πέτρες που γεννούν δια της τριβής φωτιά. Ο Κείος και η Φοίβη γέννησαν την Λητώ. Εκ των Τιτανίδων η μεν Μνημοσύνη επινόησε την ονομασία  κάθε  πράγματος, πως να συλλογίζονται και να μετρούν  και πως να θυμούνται τα αναγκαία στον κοινό βίο πράγματα.
Η Θέμις επινόησε τις μαντείες, θυσίες, τους νόμους, την ευνομία, την ειρήνη και την ησυχία
Ο βασιλιάς Κρόνος
Λένε ότι ήταν ο γηραιότερος των Τιτάνων και άσκησε δίκαια και νόμιμη βασιλεία , δίδαξε την δικαιοσύνη, απλότητα και ακακία στους ανθρώπους και τους έκανε να τρώνε καλές τροφές . Η βασιλεία του ονομάστηκε «Χρυσούς Αιών»
Επειδή ήταν όλοι οι άνθρωποι ισότιμοι και απολάμβαναν όλα τα αγαθά,   χρηστή διοίκηση και δικαιοσύνη. Υπήρξε δυνατός και εξουσίασε πολλούς τόπους στη Δύση. Αυτός νυμφεύτηκε την
αδερφή του Ρέα  και γέννησε την Εστία, Δήμητρα , Ήραν,  τον Δία , τον Πλούτωνα και τον Ποσειδώνα, οι οποίοι επινόησαν πολλά χρήσιμο πράγματα όπως οι πρόγονοι  τους
Η Εστία επινόησε την οικοδομή των σπιτιών(αρχιτέκτων),
η Δήμητρα το σιτάρι που εφύετο μεταξύ των αγριόχορτων(γεωπόνος). Μάζεψε σπόρους και άρχισε την σπορά του σίτου και την συγκομιδή του. Αγανάκτήσασα  δε μετά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα έκαψε όλα το σιτηρά  που ήταν στις αποθήκες. Μετά την επιστροφή της Περσεφόνης συμφιλιώθηκε με τον Δία και έδωσε σπόρους στον Τριπτόλεμο και τον έστειλε να διδάξει την σπορά στους   λαούς της οικουμένης  και εξ αυτού πήρε το όνομα Θεσμοφόρος
Ο Ποσειδών (ναυτικός) επιδόθηκε στην κατασκευή των πρώτων πλοίων και κατασκεύασε ισχυρό  στόλο και το ναυτικό  . Ένεκα τούτου ο Κρόνος του έδωσε την ηγεμονία του στόλου ονομάζοντας  αυτόν « ναύαρχο». Παράλληλα επινόησε και την Ιππική τέχνη και ονομάστηκε και Ιππιος.
Ο Πλούτων επινόησε τους ενταφιασμούς  και τις επικήδειες τιμές που ως τότε δεν υπήρχαν.(νεκροθάφτης)
Ο Ζεύς ανετράφη στο άνδρο για τον φόβο του Κρόνου . Ετσι το άνδρο εκείνο και οι πέριξ λειμώνες ήταν ιερά αυτού. Λέγεται ότι όταν τον έφερναν οι Κούρητες να τον κρύψουν  στο άνδρο του έπεσε ο ομφαλος   στη θέση του Τρίτωνα και τον τόπο ονόμασαν Ομφαλόν. Όταν μεγάλωσε ο Ζευς έγινε ανώτερος σε όλες τις ψυχικές και σωματικές αρετές όλων των μέχρι τότε ανθρώπων . Ως προς την βασιλεία του Κρόνου υπάρχουν δύο  εκδοχές:
 Πρώτη:  Ότι πήρε χρησμό    ένας εκ των γιών του πρόκειται να του πάρει την βασιλεία και γι’αυτό  δεν  εμφάνιζαν τα παιδιά του,  αλλά τα ανέτρεφαν μυστικώς .
 Δεύτερη: Ότι εννόμως βασίλευσε χωρίς καμία βία.
Τo γεγονός της αποκρύψεως των τέκνων του δείχνει επικρατέστερη την πρώτη εκδοχή
Βασιλεία του Διός
Σε κάθε περίπτωση μετά τον θάνατο του Κρόνου ανέλαβε κατά τον νόμον  βασιλιάς ο Ζευς και βασίλευσε χωρίς καμία βία  προς τον πατέρα του
 Πρώτον πολέμησε τους Τιτάνες στην Κρήτη. Οι Τιτάνες είχαν αρχηγό κάποιον Μύλινον ονομαζόμενο(από τη Μύλο;). Προετοιμαζόμενος για τον πόλεμο τούτο έκανε θυσία στον Ουρανό, τον Ήλιο και τη Γη. Νίκησε κατά κράτος τους Τιτάνες λόγω διχόνοιας αυτών όταν ο Μουσαίος αυτομόλησε προς τον Δία. Μετά την καταστροφή των Τιτάνων πολέμησε τους Γίγαντες στην Φρυγία οι οποίοι είχαν αρχηγό τον Τυφώνα , επίσης και  άλλους Γίγαντες στην Παλλήνη της Μακεδονίας και στη Φλέγρα της Ιταλίας. Μετά πήγε σε όλη την οικουμένη και εξολόθρευσε τους κακούργους και ευεργέτησε    όσους  έκαναν αγαθοεργίες.     Έδωσε αμοιβές  στους συμμάχους και στα αδέρφια του και θέσπισε δίκαιους νόμους και δικαστές για να μην αδικούνται οι αδύνατοι από τους ισχυρούς.
 Στο κράτος του επέβαλε Ευνομία, Δικαιοσύνη και δημοκρατική Ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων, έκτισε πρώτος  πόλη  πλησίον   του όρους Δίκτη  όπου γεννήθηκε. Τα ερείπια  εσώζονταν μέχρι του  Διόδωρου, εκεί δε γιορτάστηκαν ο γάμος με την Ήρα πλησίον του Θήρηνος ποταμού.
Εκ του γάμου του γέννησε την Αφροδίτη, Αθηνά, Ειλειθύειαν , Αρτεμιν, τις Ωρες, τις Χάριτες, τις Μούσες, τον Ήφαιστο, Άρη. Απόλλωνα ,Ερμή, Διόνυσο, Ηρακλή. Την Ήραν   είχε γυναίκα του αλλά δεν λένε με ποιες γυναίκες γέννησε τα παιδιά του. Μερικά από τα παιδιά του ήταν εφευρετικά και έκαναν έργο κοινωφελή, ενώ τα άλλα ανέλαβαν την επιστασία των έργων του Διός.
Την μεν Αφροδίτην όρισε να φροντίζει για την ηλικία των παρθένων και τους γάμους και τελετές αυτών(νεότητας-ομορφιά).
Τις Χάριτες όρισε για την φροντίδα των  γυναικών να είναι αρεστές στους άνδρες(εμφάνιση  και  ευγένεια) , τον ευπρεπή καλλωπισμό των γυναικών ώστε να μην φαίνονται άγριες , αηδιαστικές αποτρόπαιες μεταξύ τους και μισητές και δύσκολες αλλά και αντικοινωνικές.    Επιδίωκαν  δε να τις εξημερώσουν.  Αυτές φρόντιζαν για τις φιλοφρονήσεις και τα δώρα , αλλά και τις αμοιβές και  ευχαριστίες  των δωρητών ώστε να ενθαρρύνονται και να παραδειγματίζουν την κοινωνία.Εκαναν κοινωνική επανάσταση τότε.
Την Ειλειθύιαν   φρόντιζε για τις  κυοφορούσες γυναίκες(γυναικολόγος) και τους τοκετούς. Τις Ωρες στην διατήρηση της Ευνομίας , δικαιοσύνης και ειρήνης όπως όρισε ο Δίας
Η Αθηνά εξημέρωσε την ελιά(γεωργία και βιοτεχνία) και επινόησε την καλλιέργεια τους, την συγκομιδή του καρπού και την κατεργασία και χρήση του ελαιολάδου. Επίσης τα γυναικεία έργα όπως : κατασκευή ενδυμάτων, χειροτεχνία, την τεκτονική, , τον αυλό και άλλα χρήσιμα έργα, εξού και το όνομα «Εργάνη».
 Η Άρτεμις ειδικεύτηκε στην τροφή και θεραπεία των νηπίων (παιδίατρος) εξού και το όνομα της «κουροτρόφος»
Οι Ώρες     φρόντιζαν για την  τήρηση της ευνομίας, τάξεως,  δικαιοσύνης ( αστυνομία) Όλα  τελούσαν  υπό την εποπτεία του Διός.
Οι Μούσες επινόησαν τα γράμματα   και την σύνθεση των Επών(παιδεία-ποιητικη) κατ’ επιταγήν του Διός. Σε αυτούς που έλεγαν ότι οι Σύροι εφεύραν τα γράμματα και οι Φοίνικες τα έφεραν στην Ελλάδα, οι Έλληνες τους απέκρουαν λέγοντες ούτε οι Σύροι ούτε οι Φοίνικες εφεύραν τα γράμματα , διότι οι Ελληνες προηγήθηκαν πολλά χρόνια πριν στην εύρεση των γραμμάτων. Απλούστατα τα πήραν από τους Έλληνες και τα μετασχημάτισαν.
Ο Ήφαιστος επιδόθηκε στην κατεργασία δια του πυρός των μετάλλων(σιδήρου, χαλκού, χρυσού, αργύρου κ.α)
 Ο Άρης κατασκεύασε πρώτος την στρατιωτική πανοπλία , το ανδρείον γνώρισμα και ευγενές καλλώπισμα του γένους για την υπεράσπιση του πατρώου εδάφους και αποσόβηση εχθρών και τυράννων. Επινόησε και την τακτική τέχνη και στρατηγικήν , την εναγώνια στις μάχες ενέργεια (περικύκλωση) καθώς και την εκκαθάριση της γης από τους απειθείς , φονιάδες και κακούργους , όπως έκανε και ο πατέρας του Δίας,  εξαφάνιζε τους βλαβερούς στην κοινή ησυχία  .
Ο Απόλλων εφεύρε την κιθάρα , την κιθαρωδία , το τόξο και την τοξοβολία, την μαντική θεραπεία .Υστερα ο γιός του Ασκληπιός επινόησε την δια των φαρμάκων αληθινή θεραπεία την οποία έκανε δια των καταλλήλων φαρμακευτικών φυτών και της χειρουργική ένεκα των οποίων ονομάστηκε πατέρας της αληθινής Ιατρικής
Ο Ερμής επινόησε τις επικυρηκίες ( αγγελιοφόρος) , τις συνδιαλλαγές και τις σπονδές  στους πολέμους. Επίσης τα μέτρα και τα σταθμά  το εμπορικό κέρδος , την παλαίστρα, την ευγλωττεία, απαγγελία και την λύρα. Αυτή τη λύρα κατασκεύασε μετά την δυστυχία του Μαρσύου , όταν ο Απόλλων μετανοήσας συνέτριψε την κιθάρα.
Ο Διόνυσος γεννήθηκε εκ του Διός και της Περσεφόνης  και ασχολείτο με την άμπελον , οινοποιία την ψυχαγωγία και   πολιτιστικές εκστρατείες στον κόσμο.
Ο Ορφεύς τον εισήγαγε στις γιορτές των Ελλήνων και το τέλος του ήταν οικτρό. Διαμελίστηκε από τους Τιτάνες
Ο Ηρακλής ήταν ο ανδρειότατος και δικαιότατος και περιήρχετο στη γη και διέδιδε τον πολιτισμό στους αγρίους τότε λαούς . Παράλληλα τιμωρούσε τους κακούργους  και τυράννους, σκότωνε τα θηρία που έβλαπταν τους ανθρώπους. Ηρθε και στην Αίγυπτο γ’ιαυτό τον τίμησαν  εκεί. Τελικά πέθανε άτρωτος και ανίκητος
Στην Κρήτη  λέγεται ότι  γεννήθηκε η Βρυτόμαρτις και ο Πλούτος.
Η   Αθηνά γεννήθηκε στις πηγές του εκεί Τρίτωνος ποταμού και εξ’αυτού ονομάστηκε Τριτογένεια και είχε ιερόν εκεί που γεννήθηκε. Από αρχαιοτάτους χρόνους εόρταζαν αναφανδόν και ήταν γνωστό σε όλους τους ανθρώπους στην Κνωσό και από εκεί έλαβαν οι λοιποί Έλληνες τα μυστήρια της Ελευσίνας και Σαμοθράκης και τα εόρταζαν μυστικώς.  Από εκεί ορμώμενοι οι Θεοί περιέρχονταν όλο την οικουμένη διδάσκοντες  τα επαγγέλματα προς ευεργεσία των ανθρώπων και ένεκα τούτου παντού τιμήθηκαν οι Έλληνες.
Η Δήμητρα πέρασε στην Αττική και από εκεί στη Σικελία και έπειτα στην Αίγυπτο. Η Αφροδίτη ήρθε πρώτον στη Σικελία και ύστερα από καιρό όπου έμεινε στην πόλη Ερύκη, επέστρεψε στη νήσο Κύθηρα και από εκεί πήγε στην Πάφο της Κύπρου και τέλος στη Συρία και τιμήθηκε στους τόπους εκείνους ονομασθείσα σαν Ερυκίνη,Κυθήρια , Παφία και Συρία. Ο Απόλλων διέτριβε τον περισσότερο καιρό στη Δήλο, Λυκία και Δελφούς. Η Άρτεμις στην Εφεσο  , Πόντον, Περσία και Κρησία. Αυτά έλεγαν αυτοί που έγραψαν τις Κρητικές παραδόσεις, αλλά κατεστράφησαν από τις απολίτιστες ορδές. Αυτά τα γνωρίζουμε από τον Διόδωρο ο οποίος διαφύλλαξε αυτές
Σχολιασμός εν συντομία:
1/ Η βασιλεία του Κρόνου ανάγεται πριν  +_70.000  Π.Ε περίπου  . Ο παγκόσμιος πολιτισμός ξεκίνησε από τη Κρήτη και όλα όσα λέγονται είναι αναληθή, διαδόθηκε δε στην οικουμένη από τον βασιλιά Κρόνο και από τους γιούς και τις κόρες του  θεούς/ές. Επειδή ευεργέτησαν τα μέγιστα  την οικουμένη τους έκαναν θεούς με την πάροδο του χρόνου
 2/ Η Κρήτη ήταν πρώτη παγκόσμια θαλασσοκράτειρα. Δημιούργησε ισχυρότατο Ναυτικό και με τα πλοία της μετέφερε την ισχύ της και τον πολιτισμό  στην οικουμένη
3/ Τότε μπήκαν οι πρώτοι θεσμοί, το δίκαιον, το Αλφάβητο-Γράμματα, η Παιδεία , η μαντική θεραπεία,  η αστυνομία , η οργάνωση της πόλης, το ναυτικό, ο καλλωπισμός των γυναικών, η ταφή των νεκρών με τιμές, το εμπόριο , συναλλαγές, η στρατιωτική τακτική , τα Ελευσίνια Μυστήρια   τα Μυστήρια της Σαμοθράκης και τα Ορφικά εκ Κρήτης, η μελέτη των  κινήσεων Ηλίου και Σελήνης, η μεταλλουργία, αστρονομία    κ,α
4/ Οι Ελληνες θεοί γιοί του Δία  ήταν οι πρώτοι διδάσκλοι και ευεργέτες της οικουμένης
5/ Δυστυχώς η  προϊστορική ιστορία   απουσιάζει από τα σχολεία μας και το Ελληνόπουλο και φυσικά και οι  ξένοι θεωρούν ότι ο πολιτισμός ξεκίνησε από   Αίγυπτο , Φοινίκη, Βαβυλώνα κ.α μυθεύματα.
6/ Το κυβερνητικά σχήμα του Δία ήταν λίαν δημοκρατικό. Αποτελείτο από μισές γυναίκες και μισούς άνδρες. Και όμως βρίσκονται πολλοί να κατηγορούν ότι οι Έλληνες υποβάθμιζαν τις γυναίκες.
7/ Οι πολίτες είχαν ισοτιμία και υπήρχε ευνομία , ευκοσμία , τάξη και δικαιοσύνη. Επί Κρόνου είχαν επιτύχει την " Χρυσή Εποχή"
8/ Ο Δίας  εξόντωσε  τους κακούργους, ληστές , εγκληματίες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο τον κόσμο που  απλωνόταν το  βασίλειο του
9/ Συγκέντρωσε τους διάσπαρτους κατοίκους του δάσους και του βουνού και έκτισε   στην πρώτη  πόλη
10/ Η πόλη όμως χρειάζεται προστασία από  εχθρούς και κακοποιούς και όρισαν τον Άρη στο  έργο της άμυνας , της παραγωγής των όπλων και την εκμάθηση της ξιφασκίας και της στρατιωτικής  τακτικής
11/ Παράλληλα αγαπούσαν και τα ζώα και ιδιαίτερα τα άλογα και έκαναν ιππικούς αγώνες
12/ Η Δήμητρα απομόνωσε το σιτάρι και έκανε την πρώτη καλλιέργεια σίτου , έφτιαξε το ψωμί . Η Αθηνά ημέρεψε τις αγριελιές και έφτιαξε το λάδι. Οι νέες τροφές και η συγκέντρωση τους στην πόλη  έκανε τους ανθρώπους πιό έξυπνους, ασφαλείς  και  παραγωγικούς
12/ Η κοινωνία του Κρόνου και του γιού του Δία έθεσαν και τις πρώτες ηθικές αξίες στους μέχρι τότε αγρίους κτηνοτρόφους(ευπρεπείς τρόπους, καλλωπισμό, ευεργεσίες, δώρα, αλληλοβοήθεια κ.α
13/ Έφτιαξαν την κιθάρα και τη λύρα και είνια αυτή που ακόμη παίζουν οι Κρήτες, οι νησιώτες και οι Πόντιοι
14/ Ο γιός του Απόλλωνα Ασκληπιός ήταν ο πρώτος  επιστήμων ιατρός   και  θεράπευε δια των θεραπευτικών ουσιών των φυτών
15/ Όλα τα ήθη και έθιμα για τον γάμο, την κηδεία , τη γέννηση, τις γιορτές και τα λαικά πανηγύρια προέρχονται εξ Ελλάδος
16/ Ολες οι γλώσσες είναι εμπλουτισμένες είναι με πανάρχαιες Ομηρικές λέξεις είναι με νεώτερες Ελληνικές λέξεις για ζωτικές   λειτουργίες
17/ Από εκείνη την πανάρχαια εποχή η Μακεδονία ήταν μέσα στο Ελληνικό κράτος, αλλά και η Μικρά Ασία(Φρυγία, Λυδία, κ,ο,κ) αλλά και βορειότερο ως την Σκυθία
18/ Τότε ο Προμηθέας Ο Προμηθεύς γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας ή Κλυμένης, και παππούς του Έλληνος. Αδέλφια του ήταν οι Ιαπετίδες Επιμηθέας, Άτλας και Μενοίτιος. Το όνομά του σημαίνει «συνετός», «προνοητικός».
 ανακάλυψε τη φωτιά με την τριβή στουρναριών   (πυρόβολον". Η  ανακάλυψη έκανε το ανθρώπινο γένος από ωμοφάγους σε ανθρώπους που ψήνουν την τροφή τους.  Για την πράξη του τιμωρήθηκε από τον Δία στον Καύκασο . όπου ένας γύπας του έτρωγε την ημέρα το ήπαρ(συκώτι) . Τον ελευθέρωσε ο Ηρακλής
19/ Ο Ουρανός έκανε εκστρατεία από τη Φοινίκη ως την Ισπανία αλλά έφθασε ως την Κίνα . Εξ αυτού οι Κινέζοι ονομάζουν την κεντρική πλατεία του Πεκίνου "Ουράνια Πλατεία)  Κατά τον ίδιο τρόπο και ο Αλέξανδρος έφθασε πέραν του Ινδού ως την επαρχία  Γιουνάν, όπου βρήκε μεγάλα πολυάνθρωπα ανθισμένα βασίλεια της Ασίας , τα οποία είχαν αποστατήσει υπήρχαν δε ακόμη τότε η ανάμνηση του μεγάλου πολέμου  των Γιγάντων
20/ Κατηγορούν τον Διόδωρο όπως λέγει ο Βενιέρ μόνον , επειδή  είπε ότι οι Κέλτες(Κέλητες) προέρχονται εκ των Τιτάνων και ομιλούν την γλώσσα εκείνων στην Κάτω Βρετάνη και σε   περιοχές της Αγγλίας
21/ Τέλος οι Έλληνες  είναι  σκληροί αήττητοι πολεμιστές αλλά κατά βάθος ήταν υπέρ της Ειρήνης. Οι εκστρατείες τους ήταν όλες πολιτιστικές , γι’ αυτό από όπου πέρασαν οι λαοί τους αγαπούν και έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις
22/ Η κυριαρχία των Ελλήνων στη θάλασσα είναι πανάρχαια και συνεχίζεται . Για τον Έλληνα «Μέγα το της Θαλάττης κράτος»
23/ Το εγκληματικό και ισλαμοφασιστικό κράτος των Τουρκομογγόλων ενώ  καταστρέφει τον Ελληνικό  πολιτισμό  υιοθετεί στα νέα του βλήματα το όνομα του Τυφώνα , ονομάζοντας το «Ταΐφουν»
Η  διεθνής εξουσία είναι άσπονδος εχθρός του
Την παρούσα Μελέτη διατηρήστε την στο Αρχείο σας και να την μεταδίδετε για να αντιμετωπίζετε  των ξένων και δυστυχώς και  ορισμένων   ημετέρων τα ψεύδη (7/6/25)
ΤΕΛΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: