Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης, μετά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών - Γκρέμισαν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο για να φτιάξουν πάρκινγκ - Τα σπίτια που αγάπησε ο Νίκος Καζαντζάκης κι η ανεκπλήρωτη επιθυμία


Το σπίτι που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης, μετά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών  – Μαλεβιζιώτης


Το σπίτι του Καζαντζάκη κατεστραμμένο από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς

Εκδήλωση του δήμου στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο χώρο όπου γεννήθηκε το μεγαλύτερο πνεύμα της σύγχρονης Κρήτης


Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα απαθανάτισαν το κατεστραμμένο σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος στοχαστής και συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ήταν λίγους μήνες πριν το θάνατό του, πιθανώς το καλοκαίρι του 1955 ή 1956, όταν ο δήμος Ηρακλείου και ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης οργάνωσαν μια σεμνή τελετή για την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλάκας με την ένδειξη «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1881 Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Βέβαια σ’ αυτή την αναφορά υπήρχε λαθεμένη αναγραφή για την ημερομηνία γέννησης του Καζαντζάκη, αφού ήλθε στο φως το 1883, στις 18 Φεβρουαρίου με το παλιό ημερολόγιο. Παλιότερα αναγραφόταν λαθεμένα ότι ο χρόνος γέννησής του ήταν το 1881, κι όχι ο πραγματικός, δηλαδή το 1883.




Το σπίτι ήταν στη σημερινή οδό Νίκου Καζαντζάκη. Τότε ήταν ένα σοκάκι στη συνοικία που οι Κρητικοί ονόμαζαν «του Αγίου Ιωάννη Μακελά», αφού εκεί κοντά βρισκόταν ένα σφαγείο, κάποιοι λένε στα χρόνια της βενετσιάνικης ακόμη κυριαρχίας. Στα λατινικά το σφαγείο λέγεται macelum. Οι Τούρκοι ονόμαζαν διαφορετικά τη συνοικία: του Ρετζίπ Αγά ή και Σιβρί Τσεσμέ.

Το σπίτι καταστράφηκε από βομβαρδισμό στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, κι έτσι το δείχνουν οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε, από τη συλλογή του κ. Μηνά Γεωργιάδη, γιού του αείμνηστου δημάρχου Γιώργου Γεωργιάδη.




Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα πρέπει να ήταν καλοκαίρι του 1955 ή του 1956 όταν έγινε η τελετή εντοιχισμού της αναμνηστικής πλάκας. Ο τότε δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης και άλλοι φίλοι, συγγενείς του στοχαστή και παράγοντες της πόλης συμμετείχαν στη σεμνή τελετή. Ο δήμαρχος ανεβασμένος πάνω σε μια πρόχειρη «εξέδρα», φτιαγμένη από πέτρες τους κατεστραμμένου σπιτιού, μίλησε για τον μεγάλο συμπολίτη, εκείνον που έκανε περήφανο τον γενέθλιο τόπο. Όπως φαίνεται, ο χώρος είχε αυλή με δένδρα και λουλούδια, ακόμη και την περίοδο αυτή, πολλά χρόνια δηλαδή μετά τον βομβαρδισμό.

Αργότερα το σπίτι ανακατασκευάστηκε και η αυλή έγινε πλέον εσωτερικός χώρος. Η αναμνηστική πλάκα, ξεθωριασμένη πλέον, παρέμεινε για πολλά χρόνια να θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν του χώρου.

Το 2003, το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, με αφορμή ένα άρθρο του φιλολόγου Μανόλη Αστυρακάκη στην «Π», που ανέφερε την εγκατάλειψη του χώρου, έκανε δεκτή την πρόταση του αντιδημάρχου Μανόλη Βασιλάκη για την αγορά του οικοπέδου και του οικήματος, προκειμένου να αξιοποιηθεί.

Έχει διαβαστεί 1 φορές .

=========================================================================

 

Γκρέμισαν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο για να φτιάξουν πάρκινγκ

 
Μπορεί να ακούγεται ως κακόγουστο αστείο όμως δυστυχώς είναι θλιβερή πραγματικότητα.
Όπως έγινε γνωστό από μία φωτογραφία που κοινοποίησε στο προφίλ του στο facebook ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης, το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο γκρεμίστηκε και στη θέση του λειτουργεί ένα ανοιχτό πάρκινγκ.




Εδώ ήταν κάποτε το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Το γκρέμισαν για να κάνουν πάρκινγκ. (Τα σχόλια δικά σας).
Aris Sfakianakis
 Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την τοπική αυτοδιοίκηση. 
http://www.huffingtonpost.gr/entry/ykremisan-to-spiti-toe-nikoe-kazantzake-sto-erakleio-yia-na-ftiaxoen-parkinyk_gr_5a423cf4e4b06d1621b57f1d

 ========================================================================


Διαβάστε ακόμα : 

Τα σπίτια που αγάπησε ο Νίκος Καζαντζάκης κι η ανεκπλήρωτη επιθυμία

 σπίτι Νίκου Καζαντζάκη Ηράκλειο Αίγινα Αντίμπ Γαλλία επιστολές Ελένη Καζαντζάκη μουσείο N.Καζαντζάκης Γιώργος Ανεμογιάννης 

http://www.madeincreta.gr/el/article/%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%AF%CE%B1 

Δεν υπάρχουν σχόλια: