Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ




Η αλήθεια δεν μπορεί πλέον να αποκρύπτεται. Πρέπει να μάθουμε ποιοι είμαστε .
Όταν κάποιος νέος επισκέπτεται ένα χωριό η πρώτη ερώτηση που του κάνουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι είναι<<τίνος είσαι παιδί μου>> απαντώντας ποιοι είναι οι παππούδες σου η οι γονείς σου έχουν μια αρχική εικόνα για εσένα….βλέποντας λοιπόν τις περισσότερες παλαιότερες εκκλησίες των χριστιανών διαπιστώνουμε ότι είναι κτισμένοι από σπαράγματα αρχαίων ναών, μετά από μανιώδεις καταστροφές, αρα γνωρίζουμε ποιοί είμαστε ακόμη και με αυτήν την εικόνα.
Μετά από διατάγματα του Θεοδοσίου, άρχισαν οι καταστροφές και οι κατεδαφίσεις των ελληνικών αγαλμάτων, καλλιτεχνημάτων και ιερών, οι όποιες διήρκεσαν πολλούς αιώνες. 

Στη θέση των αρχαίων ναών ξεφύτρωσαν χριστιανικοί, ενώ παράλληλα ανεγέρθηκαν και νέοι χριστιανικοί ναοί σε άλλες θέσεις, αλλά με αρχαίο κατά κανόνα υλικό. 
Η Αθήνα από πόλη-σύμβολο της Κλασικής Αρχαιότητας μεταβλήθηκε σε περιφερειακή πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Ακρόπολη η οποία μετονομάστηκε σε «Κάστρο» μετατράπηκε σε χριστιανικό κέντρο καταστρέφοντας το μεγαλύτερο σύμβολο του αρχαίου μας ελληνισμού. 
Ο Παρθενώνας (ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας αρχικά και Παναγιάς της Αθηνιώτισσας αργότερα) και το Ερεχθείο (ως ναός του Σωτηρος Χριστού). Ανάμεσά τους κτίστηκε ναός της Αγίας Τριάδας, ενώ τα Προπύλαια διαμορφώθηκαν σε ναό των Αρχαγγέλων. 
Επί αιώνες οι χριστιανοί κατέστρεφαν τον Παρθενώνα κι έκτιζαν με τα μάρμαρά του τις πάμπολλες χριστιανικές εκκλησίες. 
Κατά τη μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, ο Παρθενώνας υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του, πολύ μεγαλύτερες κι από του Μοροζίνι, που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από την ορθόδοξη προπαγάνδα στην επιχείρηση απόκρυψης των προγενέστερων εκτεταμένων χριστιανικών καταστροφών.
Η διαμώρφωση των αρχαιων μας ναων εγινε ως εξης, ο αρχαίος κυρίως ναός αποτέλεσε το ναό της χριστιανικής βασιλικής, ενώ το δυτικό μέρος αποτέλεσε το νάρθηκα. 

Η ανατολική θύρα καταργήθηκε κι εκεί έγινε το ιερό. Προκειμένου να μετατραπεί σε χριστιανικό ναό, ανοίχτηκαν πλευρικές είσοδοι, κατασκευάστηκε κλιμακοστάσιο στη νοτιοδυτική γωνία του σηκού, αψίδα στην ανατολική πλευρά, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος των μετοπών των δύο προσόψεων και της βόρειας πλευράς υπέστη εκτεταμένη απολάξευση. 
Το ίδιο συνέβη και στα μεγαλύτερα αγάλματα του ανατολικού αετώματος, τα οποία καθαιρέθηκαν. Στη ζωοφόρο ανοίχτηκαν παράθυρα, τα οποία κατέστρεψαν αρκετά από τα γλυπτά της. 
Τον 6ο αιώνα μ.Χ., ο Ιουστινιανός διέταξε την αφαίρεση των καλυτέρων μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και άλλων σπουδαίων αρχαίων ναών, όπως των Δελφών, της Μιλήτου, της Εφέσου κ.ά. και τη μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη, για την ανέγερση της Αγίας Σοφίας, των οποίων την επιστροφή κανένας μέχρι σήμερα δεν διανοήθηκε να ζητήσει. 
Σε τόπους χριστιανικής λατρείας μετατράπηκαν και τα σπήλαια της Ακρόπολης: το σπήλαιο του Πανός (Άγιος Αθανάσιος), η Κλεψύδρα (Άγιοι Απόστολοι στα Μάρμαρα) και το σπήλαιο στο χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου (Παναγιά η Σπηλιώτισσα). Ιδρύθηκε η βασιλική του διονυσιακού θεάτρου και η βασιλική στη θέση του Ασκληπιείου προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων, ενώ η αρχαία ιερή κρήνη μετατράπηκε σε άγιασμα. 
Επάνω από το Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού ανεγέρθηκε η βασιλική του Αγίου Ανδρέα. Μέσα στην κεντρική περιοχή της Αθήνας, η οποία περιέκλειε το υστερορρωμαϊκό τείχος, μετατράπηκε σε βασιλική το λεγόμενο Αγορανομείο και σε Βαπτιστήριο το Ωρολόγιο του Κυρρήστου. Μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Αδριανού κτίστηκε ο ναός της Μεγάλης Παναγιάς, που υπήρξε ο καθεδρικός ναός της Αθήνας, ο οποίος μετατράπηκε σε μικρότερη τρίκλιτη βασιλική στις αρχές του 6ου αι. 
Στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, ο ναός του Ηφαίστου μετατράπηκε σε Άγιο Γεώργιο Ακαμάτη κι έμεινε μάλιστα ως τέτοιος μέχρι τα μέσα του 17ου αι. Κάτω από τον Άρειο Πάγο ιδρύθηκε ο ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ενώ στο λόφο των Νυμφών κατεδαφίστηκε το αρχαιότερο Ιερό του Διός στην Αττική και κτίστηκε ο ναός της Αγίας Μαρίνας. 
Επί αιώνες οι χριστιανοί κατέστρεφαν τον Παρθενώνα κι έκτιζαν με τα μάρμαρά του τις πάμπολλες χριστιανικές εκκλησίες που υπάρχουν γύρω από τον Ιερό Βράχο. 
Ένας απλός περίπατος στους χώρους γύρω από την Ακρόπολη είναι αρκετός, προκειμένου να διακρίνει με τα ίδια του τα μάτια ο κάθε έλληνας μη ειδικός τα αρχαία μάρμαρα, τα οποία είναι ενσωματωμένα στο πλήθος των χριστιανικών ναών που βρίσκονται εντός των αρχαιολογικών χώρων κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη (Θέατρο Διονύσου, Αρχαία Αγορά κ.λπ.), αλλά και σε όλη την περιοχή της Πλάκας και γενικως σε ολους τους αρχαιολογικούς χώρους της ελλάδος.

 Ορφικός Κύκλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: