Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΚΟΡΝΟΙΟΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.


Η τεχνολογία και η γνώση καλπάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ρυθμούς που μας φοβίζουν, αλλά και μας τρέφουν μια κρυφή ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πρώτον με την απρόσμενη « πανδημία» που δεν ξέρουμε πως θα ξεμπλέξουμε. Αλλά και αυτά που ήδη γνωρίζουμε και αποτελούν τα προβλήματα που μας αφορούν όλους τους κατοικούντες στον πλανήτη Γη, και είναι. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οικονομική κρίση, ενεργειακό πρόβλημα, υπερπληθυσμός, εξάντληση φυσικών πόρων, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-- μπορούμε να αισιοδοξούμε. Ο άνθρωπος και με πολύ πιο δύσκολες συνθήκες κατάφερε να επιζήσει, και σήμερα να μεγαλουργήσει.
Είχαμε και έχουμε επιβιβαστεί σε ένα υπερσύγχρονο όχημα με ανεξέλεγκτες δυνατότητες και τρέχαμε, τρέχαμε, και ηδονιζόμαστε από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας μας. Όμως δεν υπολογίσαμε αν θα μπορέσουμε να το τιθασεύσουμε όταν χρειαστεί, και ποια από τα κεκτημένα αγαθά θα αναγκασθούμε να θυσιάσουμε Ο Κορονοϊός δεν επιτρέπει ημίμετρα, ούτε και αναβολές.
Αφού καταφέρουμε να φτάσουμε αισίως στην επόμενη μέρα μετά τον κορονοϊό, με τα νέα πλέον δεδομένα πρέπει να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε την νέα πορεία μας.
Αυτό που μας προβλημάτιζε, πια από τα πολλά κεκτημένα αγαθά είναι δυνατόν να θυσιάσουμε, το έχουμε ήδη μπροστά μας, και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες που δεν παίρνουν χρονοτριβή.
Τα μεγάλα προβλήματα μέχρι τώρα που διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης ήταν οι πολεμικές συρράξεις. Με αυτές τις σκέψεις δαπάνησαν όλα τα κράτη αμύθητα ποσά για εξοπλισμούς. Ποσά που καρπώθηκαν αυτοί που κατασκεύαζαν και εμπορεύονταν όπλα. Τον τομέα Υγεία τον βάλαμε σε παρακατιανή θέση. Υποβαθμίσαμε τα Εθνικά μας Συστήματα Υγείας. Και άφησαν την Υγεία στα χέρια των ιδιωτών.
Να δώσουμε στον ΟΗΕ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, να έχει την δυνατότητα να επιβάλει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Συνεπικουρούμενο από ένα Διεθνές Δικαστήριο, με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, δηλαδή σε θέματα πολιτικά, συνοριακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
Να υπερισχύει των επί μέρους κρατικών νομοθεσιών και να καλύπτει νομοθετικά τους κενά. Όμως δεν αρκούν μόνο οι θεσμοί, οι οποίοι από μόνοι τους τίποτα δεν θα καταφέρουν, αν τα πλούσια κράτη δεν μεριμνήσουν για την εξάλειψη της φτώχειας των ασθενειών, και του αναλφαβητισμού που μαστίζουν τον τρίτο κόσμο, και είναι ακόμη η κύρια αιτία της δημιουργίας κύματος λαθρομεταναστών εις την Ευρώπη,
Επιβάλετε στη συνέχεια να προβούμε σε αλλαγές που δεν είχαμε τολμήσει μέχρι τώρα, αν και τις γνωρίζαμε. Αυτές θα είναι ενίσχυση των δεσμών φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης με τους άλλους λαούς, συμβάλλοντας σε διεθνές επίπεδο στη δημιουργία της Οικουμενικής Συνείδησης.
Έτσι θα μειωθούν και οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Και θα δοθεί προτεραιότητα στο πιο σημαντικό που είναι ο «ανθρωπος» με μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία.
Τα βήματά μας για να είναι σταθερά, επιβάλετε όλοι οι λαοί μαζί να παρακάμψουμε τους σκοπέλους του θρησκευτικού δογματισμού, και θρησκευτικού φανατισμού, οποιασδήποτε θρησκείας. Αν αυτές θέλουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο να ασχοληθούν με την επούλωση των πληγών που αφήνει ο πόλεμος, η φτώχεια, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι αρρώστιες. Δεν είναι δυνατόν τον 21ον αιώνα να παρακάμπτεται η σύγχρονος νομοθεσία με αναχρονιστικές θρησκευτικές αντιλήψεις και πρακτικές προ 1.500 και 2.000 ετών. Το αλάθητο της Βίβλου και του Πάπα, ο συντηρητισμός του Ρωμαιοκαθολικισμού, ο ορθόδοξος δογματισμός, ο Ισλαμικός φονταμενταλισμός, και ο νόμος Σαρία, αποτελούν εμπόδιο στη διαμόρφωση των σύγχρονων ιδεών της Οικουμενικής Συνείδησης.
Η ελλειμματική παιδεία, στις χώρες του τρίτου κόσμου, είναι η κύρια αιτία των προκαταλήψεων, των δεισιδαιμονιών, της μιζέριας, του οικονομικού μαρασμού, και της άγνοιας του τρόπου σκέψης των προηγμένων κοινωνιών. Οι λέξεις Διαφωτισμός, ελεύθερη σκέψη και έκφραση, θα αντηχήσουν περίεργα στα αυτιά τους.
Η παιδεία, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και αγαθών, βεβαίως θα αμβλύνει το οικονομικό και πολιτισμικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η ανάδειξη του λόγου, ο Ουμανισμός, η Δημοκρατία, οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο οι συγκοινωνίες, η νανοτεχνολογία η επιστημονική έρευνα, η Ιατρική, η Βιοτεχνολογία, μας υπόσχονται πολλά, έτσι μπορούμε να προσδοκούμε στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας. Με την προϋπόθεση, να σταματήσει η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που έκτισαν οι λαοί των προηγμένων κρατών με τους αγώνες τους. Επίσης να δομηθεί κοινωνικό κράτος και στις χώρες του τρίτου κόσμου και να γευθούν οι λαοί τους τα αγαθά του. Με Οδηγό τον ορθολογισμό, που είναι η μόνη μας ελπίδα.
Ο ορθολογισμός δεν είναι ιδεολογία, αλλά είναι ένας τρόπος σκέψης, θα έλεγα είναι η αποδοχή των πραγμάτων με φιλοσοφική διάθεση.
Όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις του ανθρώπου, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία στην παιδία, κ.α. είναι καρπός του ορθολογισμού.
Ο Ευρωπαϊκός διαφωτισμός ήταν και αυτός αποτέλεσμα του ορθολογισμού, που εκφράστηκε από τον Βολτέρο, τον Ρουσώ, το Μοντεσκιέ κ.α
Όπου απουσίαζε ο ορθολογισμός όπως τον μεσαίωνα, τότε διεπράχθη η μεγαλύτερη γενοκτονία που έγινε στην Ευρώπη σε βάρος των Ελλήνων, με είκοσι εκατομμύρια νεκρούς. Αλλά και τον προηγούμενο αιώνα είχαμε φαινόμενα όπως το Άουσβιτς, το Ματ Χάουζεν,
Να ξανά θυμηθούμε αυτούς που πρωτοχάραξαν την πορεία προς τον ορθολογισμό και τον διαφωτισμό . ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ, ΠΛΗΘΩΝ, ΚΟΡΑΗΣ, και αυτούς που τον έκαναν πραγματικότητα. ΒΟΛΤΕΡΟΣ, ΡΟΥΣΩ, ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ.
Όλα εξαρτώνται από το αν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο Διαφωτισμό, και να προτείνουμε στο λαό μας, αλλά και στα άλλα Έθνη ένα νέο πακέτο ΛΟΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΕΥΤΥΧΙΑΣ.

Ιωαννης Θεοδωροπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: