Τι θα λέγατε να δοκιμάζατε το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι ημών
πρόγονοι, αλλά και μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα;
Χρησιμοποιούσαν αλεύρι ζέας (υψηλής θρεπτικής αξίας) και είναι ο λόγος που έφτιαξα το πρώτο μου ψωμί!!!
Ζυμωτό ψωμί με αλεύρι ζέας
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ αλεύρι ζέας ή 300 γρ ζέας και 200γρ αλεύρι κριθαριού
300 γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ αλάτι
λίγο σουσάμι ΑΝ θέλουμε)
Αγοράστε τώρα εύκολα, γρήγορα και οικονομικά τα υλικά της συνταγής
Πώς το κάνουμε:
Φυλάω σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο
μπολ ρίχνω 2 κ.σ αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και
το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Μετά ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο
αλεύρι,ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα
βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.
Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά
Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με
λάδι,ρίχνω λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι,σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους
180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!
Λίγα μυστικά ακόμα
5 λεπτά πριν βάλω τη ζύμη στο ταψί ανοίγω το φούρνο στους 180
και βάζω μέσα ένα πήλινο με λίγο νερό και το αφήνω μέσα καθ όλη τη
διάρκεια του ψησίματος!!!
Πηγή: http://paratolmosblog.blogspot.com/2015/06/blog-post_87.html#ixzz3c5Q08YmOhttp://maiandros.blog-spot.gr/2015/06/04/%CE%BC%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%BE%CF%84%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CF%85/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου