Το Έθιμο
Την ημέρα αυτή μαγειρεύουμε τον Πολύσπορο ή πολυσπόρια όπως λέμε αυτό το φαγητό. Είναι ένα αρχαιοελληνικό έθιμο για χάρη της θεάς Δήμητρας, Θεά της γεωργίας για να έχουμε καλή σοδειά την επόμενη σεζόν.
ΥΛΙΚΑ
- Σιτάρι
- Φασόλια (άσπρα-μπραμπουνοφάσουλα-μαυρομάτικα –κλπ, όλα τα είδη που έχουμε)
- Καλαμπόκι
- Ρεβίθια
- λαθούρια
- Κουκιά
- Μπιζέλια
- Φακές
- Φάβα
- Παπούλες
- Ξερός Αρακάς
Το μαγείρεμα γίνεται την παραμονή της γιορτής, 20 Νοέμβρη.
Αρχίζει λοιπόν το μούσκεμα των σκληρών (καλό θα ήταν κι από 2-3μέρες πριν).Βράζουμε πρώτα τα πιο σκληρά όσπρια (καλαμπόκι, σιτάρι κλπ) και μετά σταδιακά βάζουμε μέσα και τα άλλα. Αυτή η σούπα γινόταν σε ταβά στη φωτιά ή στη σόμπα και σιγοψηνόταν μέχρι να χυλώσει.Σερβίρονται με λίγο από το κατανόστιμο ζουμάκι τους, σε βαθύ πιάτο, με ελαιόλαδο και λεμόνι και λίγο μαυροπίπερο. Σερβίρονταν με τουρσί επίσης ή παστό ψάρι. Όλο το χωριό στο πόδι. Οι κατσαρόλες με τα ξύλα και την πυροστιά παίρνουν φωτιά! Να συμπληρώσω ότι στο χωριό υπάρχει το έθιμο, για το καλό όπως έλεγαν, να δίνει ο ένας στον άλλο και να εύχονται ΚΑΛΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ.
Αρχίζει λοιπόν το μούσκεμα των σκληρών (καλό θα ήταν κι από 2-3μέρες πριν).Βράζουμε πρώτα τα πιο σκληρά όσπρια (καλαμπόκι, σιτάρι κλπ) και μετά σταδιακά βάζουμε μέσα και τα άλλα. Αυτή η σούπα γινόταν σε ταβά στη φωτιά ή στη σόμπα και σιγοψηνόταν μέχρι να χυλώσει.Σερβίρονται με λίγο από το κατανόστιμο ζουμάκι τους, σε βαθύ πιάτο, με ελαιόλαδο και λεμόνι και λίγο μαυροπίπερο. Σερβίρονταν με τουρσί επίσης ή παστό ψάρι. Όλο το χωριό στο πόδι. Οι κατσαρόλες με τα ξύλα και την πυροστιά παίρνουν φωτιά! Να συμπληρώσω ότι στο χωριό υπάρχει το έθιμο, για το καλό όπως έλεγαν, να δίνει ο ένας στον άλλο και να εύχονται ΚΑΛΕΣ ΣΟΔΕΙΕΣ.
«Την 21ην Νοεμβρίου, οι γεωργοί γιορτάζουν την πολυσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα. Πολυσπορίτισσα λένε, γιατί σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια (σιτάρι, καλαμπόκι, κουκιά, κ.λ.π.) και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε: όπως τρέχει το νερό, να τρέχει το βιό. Παίρνουν νερό και γυρίζουν. Επίσης τη μέρα αυτή αντί άλλο φαγητό βράζουν τα πολυσπόρια, τρώνε και μοιράζουν και σε δικούς τους για χρόνια πολλά. Μεσοσπορίτισσα, όπως λένε, το είπαν με το να μεσιάζει τότε η πρώιμη σπορά τους. Κι αυτή τη μέρα βασιλεύει η πούλια, αν τύχη ξαστεριά. Κι όπως θα κάμη αυτήν τη μέρα, θα κάμη και τις σαράντα κατοπινές μέρες».
ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΝΑΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Την βραδιά λοιπόν αυτή γινόταν και το επίσημο άναμμα του τζακιού για το χειμώνα και για το λόγο αυτό βάζανε να ανάψει η φωτιά πολλών ειδών ξύλα . Πρώτα βάζανε ξύλο αρσενικό , π.χ.πουρνάρι, πλάτανο, κέδρο, και ύστερα βάζανε ξύλο θηλυκό βελανιδιά , γκορτσιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου