Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΠΕΡΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΛΟΓΟΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2021 | 26ος χρόνος συνεχούς ανάδειξης της ελληνικής κοσμοθεάσεως  στις υπώρειες του Ολύμπου

ΠΕΡΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΛΟΓΟΣ

Η ανθρωπογεωγραφία αυτών που συκοφαντούν τα Προμήθεια είναι η ίδια κάθε χρόνο: χριστιανοί, εξυπνάκηδες χωρίς ζωή, οι κριτές του καναπέ και οι αυτοανακηρυγμένοι μοναδικοί αντιπρόσωποι αυθεντικής αδελφότητας. Κάθε χρόνο οι ίδιοι και τα ίδια.
Τα Προμήθεια είναι ο μόνος θεσμός σήμερα που η διάρκειά του είναι πάνω από δύο δεκαετίες, αυτό τουλάχιστον δείχνει πολλά. Όταν κάποιοι ρωτάγανε σαμάνους ποιο δρόμο να ακολουθήσουν ο Τρύφωνας ήδη το είχε στο μυαλό του, όταν κάποιοι φοβόντουσαν να μιλήσουν ανοικτά για τα πιστεύω τους ο Τρύφωνας «συγκρουόταν» με το θρησκευτικό κατεστημένο δημόσια, όταν κάποιοι σκεπτόντουσαν (και σκέπτονται) πώς να ελέγξουν ή καπελώσουν τον «χώρο» ο Τρύφωνας με τα Προμήθεια έδειχνε την συνεργασία και τον κοινό αγώνα.
Τα Προμήθεια τα περιλαμβάνουν όλα, είναι μια πολυήμερη εκδήλωση που καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές του Ελληνισμού. Όλοι βλέπουν στα Προμήθεια αυτό που τους επιτρέπει το μυαλό τους, άλλοι βλέπουν τα κακά κι άλλοι τα καλά. Κριτικάρουν π.χ. χλαμύδες και αθλητικά παπούτσια και τις ψεύτικες στολές και ασπίδες, αυτοί αγαπητοί κακοηθέστατοι κύριοι και κυρίες είναι αθλητές, είναι αυτοί που τρέχουν την διαδρομή από το Δίον μέχρι το Άλσος, κι όσοι γνωρίζουν την διαδρομή θαυμάζουν την αντοχή αυτών των ανθρώπων! κι ειδικά του κ. Κακογεωργίου ενός ανθρώπου πάνω από 70 χρονών, που σαν αθλητή θα έπρεπε να τον θαυμάζουν κι όχι να κρίνουν τι φοράει κτλ. Σίγουρα αν ψάξει κάποιος κάτι θα βρει, όπως θα μπορούσε να βρει σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, πόσο μάλιστα στα Προμήθεια που μπορεί να έρθει όποιος και όποια θέλει και έρχονται χιλιάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Κι αυτό είναι το ζητούμενο, ο κόσμος να ακούει, να αναρωτάται, να συζητά κτλ. Και σίγουρα κάτι καλό βγαίνει πάντα, κι αυτοί που έρχονται από ενδιαφέρον σίγουρα κάτι κερδίζουν.
Αντί να εστιάζονται στις πολλές φιλοσοφικές συζητήσεις που γίνονται, στις αθλητικές εκδηλώσεις, στις συζητήσεις και ζυμώσεις μεταξύ ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα, στα καταπληκτικά θεατρικά δρώμενα, στις τελετές μέσα στον «ναό της φύσης» και στην μεγαλειώδη πομπή μέσα στο Λιτόχωρο, ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την νεοελληνική πραγματικότητα, εστιάζονται στο τι θα κάνει κάποιος εκτός των εκδηλώσεων των Προμηθείων από μόνος του για να κατηγορήσουν τα Προμήθεια. Αν αυτό δεν δείχνει εμπάθεια, φθόνο, συκοφαντία τι δείχνει; Άλλοι γράφουν για σκουπίδια, φωτιές κτλ. είναι πασιφανές ότι είτε δεν έχουν έρθει ποτέ είτε είναι απλά συκοφάντες, το Άλσος μετά το πέρας των Προμηθείων είναι πιο καθαρό κι από πριν! υπάρχει με μέριμνα των διοργανωτών ομάδα περιφρούρησης που μεταξύ άλλων ασχολείται με την φύλαξη και προστασία του Άλσους.
Τα Προμήθεια σήμερα δείχνουν ότι μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά φορείς απ’ όλη την Ελλάδα κι αυτό χαλάει τη σούπα κάποιων «διαφωτιστών» και «οικειοποιητών» του Ελληνισμού. Τα Προμήθεια δείχνουν το όμορφο αποτέλεσμα κάποιων φορέων που κοπιάζουν γι αυτό κι αυτό χαλάει τη σούπα κάποιων που θέλουν να προβάλουν τα εγώ τους.
Τα Προμήθεια είναι ο μόνος πολυετής θεσμός που ενώνει αντί να διχάζει κι αυτό δεν αρέσει σε κάποιους…

Χείρων Αλιμούσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: