Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Καμμένα Βούρλα. - Στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι επικνημίδιοι Λοκροί, με πρωτεύουσα την αρχαία πόλη Θρόνιο.

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ,ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ,ΡΕΓΓΙΝΙ

Τα Καμμένα Βούρλα απέχουν 170 χλμ. από την Αθήνα και 38 χλμ. από την Λαμία.
Τα Καμμένα Βούρλα μαζί με τα δύο δημοτικά διαμερίσματα του Καινουρίου και του Ρεγγινίου βρίσκονται στην περιοχή
όπου στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι επικνημίδιοι Λοκροί, με πρωτεύουσα την αρχαία πόλη Θρόνιο.
Στον Όμηρο οι Λοκροί αναφέρονται ώς εξής:
"Τους Λοκρούς κυβερνούσε ο γρήγορος Αίας, ο Υιός του Οιλέα, πολύ μικρόσωμος από τον άλλον (Αίαντα) τον Υιό του Τελαμώνα. 'Ηταν μικρόσωμος και φορούσε λινόν θώρακα, στο κοντάρι όμως ξεπερνούσε όλους τους 'Ελληνες και τους Αχαιούς. Αυτοί κατοικούσαν στον Κύνο και στον Οπούντα και στην Καλλίαρο, στην Βήσσα και στην Σκάρφεια και στις όμορφες Αυγειές, ακόμη και στην Τάρφη και στο Θρόνιο, που είναι κοντά στα ρείθρα (ρέματα) του Βοάγριου ποταμού. Αυτού του Αίαντα ακολουθούσαν σαράντα μαύρα καράβια των Λοκρών που κατοικούσαν απέναντι από την ιερή Εύβοια" 
Από τις πόλεις που ανωτέρω αναφέρει ο Όμηρος, τα Καμμένα Βούρλα και το Καινούργιο είναι κτισμένα στην περιοχή της αρχαίας πόλης Θρόνιο, το δε Ρεγγίνι είναι κτισμένο στην περιοχή της αρχαίας Τάρφης (Ναρύκα): Οπως στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα οι πόλεις είναι κτισμένες κοντά στα ρέματα του Βοάγριου ποταμού ο οποίος από τον 12ο αιώνα ακόμη μέχρι σήμερα διατηρεί το όνομά του.
Η περιοχή είναι ένας συνδυασμός αντιθέσεων. Από την καρδιά της Κνημίδας, πολύ κοντά στην λουτρόπολη πηγάζουν τα ιαματικά νερά που συντελούν στην ανάπτυξη των Καμμένων Βούρλων.
Η βλάστηση είναι πλούσια και χρωματίζει έντονα την περιοχή παράλληλα με το όμορφο γαλάζιο της θάλασσας. Παντού ξεφυτρώνουν ελαιόδενδρα, πεύκα, λεύκες και στην Κνημίδα πολλές βελανιδιές, ιτιές και πλατάνια.
Τα σπίτια της λουτρόπολης είναι γεμάτα κήπους και όμορφα λουλούδια γι αυτό την χαρακτηρίζουν δικαιολογημένα σαν "κηπούπολη".
Μεταξύ των Καμμένων Βούρλων και του βορείου άκρου της Εύβοιας βρίσκονται τα Λιχαδονήσια και η Στρογγυλή. Νησάκια με υπέροχες αμμουδιές που δίνουν νησιώτικη νότα στον Μαλιακό Κόλπο.
Το ήπιο κλίμα της περιοχής αρχίζει από το Πάσχα και έτσι επιτρέπει τις διακοπές όλο το χρόνο, τόσο για τους φίλους της θάλασσας όσο και για τους μανιώδεις εκδρομείς του βουνού.
Με επίκεντρο τα Καμένα Βούρλα μπορείτε να φθάσετε εύκολα στον χιονισμένο Παρνασσό, στους Δελφούς, στις Θερμοπύλες, στις Σποράδες κλπ. 
Οι ιαματικές πηγές, το κλίμα, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας αποτελούν πόλους έλξης των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Ιδιαίτερα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττκής αποτελούν πρώτη επιλογή για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο.
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Fthiotida_KV.asp

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: