Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ, ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΛΑΩΝ, ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΕΣ !



Όταν οι Βάρβαροι λαοί γνώρισαν τον Ελληνικό πολιτισμό, είτε σαν κατακτημένοι από τους Έλληνες, είτε σαν κατακτητές, το πρώτο πράγμα που θέλησαν να αποκτήσουν κι αυτοί, που δεν το γνώριζαν, ήταν η γραφή !  Θαύμαζαν το γεγονός που οι Έλληνες με την γραφή κι ανάγνωση ήταν ικανοί να μεταφέρουν την σκέψη τους χαραγμένη, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ιστορικά στοιχεία, ποιήματα, νόμους, μαθηματικούς υπολογισμούς και οτιδήποτε άλλο θελαν να κοινοποιήσουν....
Έτσι, πήραν το Ευβοϊκό αλφάβητο οι Λατίνοι, οι Σλάβοι που αργότερα φτιάξανε την δική μας γραφή με παραποιημενα γράμματα που σοφίστηκαν οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι μας...
Οι ονομασίες όμως των βασικών πραγμάτων, όπως , των Θεών, των Αστέρων, των Πλανητών, των περιοχών, ποταμών, βουνών κλπ  Καθώς και οι ονομασίες των επιστημών, φιλοσοφίας, μαθηματικών, Αστρονομίας κλπ  Όλες αυτές οι ονομασίες πάρθηκαν από την ελληνική γραφή.
Και όταν με τα χρόνια και τους αιώνες εκπολιτίστικαν αυτοί οι πρώην Βάρβαροι, άρχισαν σιγά - σιγά να φτιάχνουν και δική τους φιλοσοφία και γενικά γνώση...
Μαζί με όλα τα πολλά που είχαν αντιγράψει από τους Έλληνες αυτοί οι πρώην Βάρβαροι, αντέγραψαν και τις ονομασίες των ημερών της εβδομάδας.
Οι αρχαίοι Έλληνες εκτός από τα δεκαήμερα, 3 δεκαήμερα ένας κύκλος Σελήνης, σε μερικές Πολιτείες είχαν και τα επταήμερα, 4 επταήμερα ενας κύκλος Σελληνης και ειχαν δώσει σε κάθε ημέρα της εβδομάδος και μία ονομασία από τους επτά πλανήτες που γνώριζαν, έτσι έχουμε τις ημέρες:
 ΗΛΙΟΥ ( Κυριακή ), ΣΕΛΗΝΗΣ ( Δευτέρα ), ΑΡΕΩΣ ( Τρίτη ), ΕΡΜΟΥ (Τετάρτη), ΔΙΟΣ ( Πέμπτη ), ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ( Παρασκευή ), ΚΡΟΝΟΥ ( Σάββατο ).
*Παρατηρούμε πως από τον 4ο αιώνα μ.χ. που επεκράτησε ο εβραιοχριστιανισμός στην Ελλάδα, δέν αφέθηκε καμία ημέρα της εβδομάδος με την αρχαία ονομασία της !

Αυτές τις αρχαιοελληνικές ονομασίες πήραν οι Ρωμαίοι - Λατίνοι τότε... και τις αντέγραψαν στην δική τους πλέον γραφή, δίνοντας έτσι ονόματα στις ημέρες της εβδομάδας, οι οποίες σήμερα είναι:
 ΗΛΙΟΥ -  SUN (Domenica), ΣΕΛΗΝΗΣ - Luna (Lunedi), ΑΡΕΩΣ - ARES (Martedì), ΕΡΜΟΥ -  ERMOU (Mercoledì), ΔΙΟΣ - DIOS (Giovedi), ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ - Venere (Venerdì), ΚΡΟΝΟΥ -  Cronos (Sabato).

Το ίδιο και οι Γάλλοι αργότερα...:
 SUN (dimanche), MOON (lundi), ARES (mardi), ERMOU (mercredi), DIOS (jeudi), Vénus (vendredi), Cronos (samedi).

Οι Ισπανοί :
 Sol (domingo), MOON (lunes), ARES (martes), ERMOU (miércoles), DIOS (jueves), Venus (viernes), Cronos (sábado).
 *Παρατηρούμε πως οι παραπάνω λαοί με Λατινογενείς γλώσσες, έχουν πάρει τις αρχαιοελληνικές ονομασίες των ημερών, εκτός τις ημέρες Ηλίου και Κρόνου που τις αντικατέστησαν οι εβραιοκαθολικοί με την Κυριακή, ημέρα του Κυρίου... και το Σάββατο....

 Και οι Άγγλοι :
 ΗΛΙΟΥ - SUN (Sunday), ΣΕΛΗΝΗΣ - MOON (Monday), ΆΡΕΩΣ - ARES (Tuesday), ΕΡΜΟΥ - ERMOU (Wednesday), ΔΙΟΣ - DIOS (Thursday), ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ - VENUS (Friday), ΚΡΟΝΟΥ - Cronos (Saturday).

Οι Γερμανοί :
  SUN (Sonntag), Mond (Montag), ARES (Dienstag), ERMOU (Mittwoch), DIOS (Donnerstag), VENUS (Freitag), Cronos (Samstag).



 Οι Ολανδοί :
 SUN (zondag), MOON (maandag), ARES (dinsdag), ERMOU (woensdag), DIOS (donderdag), VENUS (vrijdag), Cronos (zaterdag).
 *Εδώ στις Αγγλοσαξονικές και Γερμανόφωνες γλώσσες, παρατηρούμε πως, η ημέρα του Ηλίου ( Κυριακή) - SUN ή ZON, της Σελήνης ( Δευτέρα ) MOON ή MANN,  και του Κρόνου ( Σάββατο ) SATUR ή SAMTUR ή ZATUR είναι παρμένες από τις αρχαιοελληνικές ονομασίες των ημερών, ενώ οι υπόλοιπες έχουν αριθμητική σειρά όπως στην νεοελληνική εβραιοχριστιανική.....

 
 
npazaitis@hotmail.com











Δεν υπάρχουν σχόλια: