Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

TO ΨΕΥΔΟΛΟΓΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝNΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες

Γράφει ο Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης

Προφανώς οι σκόπιμοι παραχαράκτες της ιστορίας και της λαογραφίας, θεωρούν ότι τα πάντα στην ανθρωπότητα αρχίζουν από τον 16ο , 17ο , 18ο , αιώνα και μετά. Πριν δεν υπήρχε τίποτα. Ούτε ιστορία, ούτε έθιμα, ούτε ήθη…
Ένα τέτοιο ‘’εθιμικό θύμα!’’ είναι και το ψευδολόγημα της προέλευσης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το οποίο ντε και καλά, το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί το 1833 επί Όθωνα. Εμείς υποτίθεται, ότι δεν είχαμε ιδέα περί δέντρου… Και η Ειρεσιώνη από κλάδο αγριελιάς (κότινος), στολισμένος με γιρλάντες από λευκό και κόκκινο μαλλί που συμβόλιζε και για πολλούς από εμάς, εξακολουθεί να συμβολίζει την ευφορία, την γονιμότητα της γης, την υγεία και την ομορφιά, τι ήταν και τι είναι; Τίποτα; Τo ότι οι πρόγονοί μας στόλιζαν την Ειρεσιώνη εορτάζοντας δυο φορές το χρόνο: Mία την άνοιξη με σκοπό την παράκληση των ανθρώπων προς τους θεούς (κυρίως του Απόλλωνος-Ηλίου και των Ωρών για την προστασία της σποράς) και μια το φθινόπωρο (ως ευχαρίστηση προς τους Θεούς για την συγκομιδή των καρπών), δεν ενδιαφέρει κανέναν σύγχρονο ιστορικό ή λαογράφο;
Λοιπόν και για να το τελειώνουμε.
Το 335 π. χ. χ., που ο Μέγας Αλέξανδρος ανέβηκε στις γείτονες χώρες (σημερινά Σκόπια και σημερινή Βουλγαρία) με 5.000 στρατό και τους καθυπόταξε για μία ακόμη φορά, θυμίζοντας τους ότι επειδή πέθανε ο Φίλιππος δεν άλλαξε τίποτα στα Βαλκάνια και ότι η όποια επανάστασή τους για την διεκδίκηση του Θερμαϊκού και την πρόσβασή τους στο Αιγαίο θα καταπνιγεί, τον επισκέφθηκαν οι Κέλτες της συγγενικής πλευράς των μετέπειτα Βαυαρών και Γερμανών και εν ολίγοις του ζήτησαν να συνεχίσουν όπως και με τον Φίλιππο, την συνεργασία που ήδη είχαν ως προς την κατασκευή του στρατιωτικού οπλισμού των Μακεδόνων, πράγμα που ο Αλέξανδρος δέχθηκε λόγω των αγαθών σχέσεων που ήδη υπήρχαν. Οι εμπορικές συναλλαγές λοιπόν και οι δημόσιες σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ Κελτών-Βαυαρών-Γερμανών και Ελλήνων, οδήγησαν στην αντιγραφή ελληνικών εθίμων όπως και γενικότερα στην αντιγραφή ελληνικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να μας φέρει ο βαρβαρούλης ο Όθωνας το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο μόνο χριστουγεννιάτικο δεν είναι αφού πρόκειται για μια κακέκτυπη αντιγραφή από την Ειρεσιώνη. Αντιγραφή που έκαναν οι Χριστιανοί τον 16ο αιώνα με τον μοναχό ιερέα Μαρτίνο Λούθηρο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται

Συμπέρασμα: Ο στολισμός της Ειρεσιώνης μεταδόθηκε στους Βόρειους λαούς από τους Έλληνες της εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου και ήρθε ξανά σε μας με τους Βαυαρούς ως αντιδάνειο. Σήμερα οι Έλληνες της πατρώας λατρείας κατά τον εορτασμό του Τριέσπερου, τιμούν την πατρώα παράδοση και στολίζουν στα σπίτια τους δέντρο βαλανιδιάς ή Ειρεσιώνη.
(Για περισσότερα, Δρ. Λεωνίδας Μπίλλης, ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ από σελίδα 155 μέχρι 163 και ΟΛΟΙ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ από σελ. 709 μέχρι 713).

Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: