Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Πομάκοι οι Απόγονοι των Αγριάνων μια ξανθιά ελληνική φυλή....


Αποτέλεσμα εικόνας για Πομάκοι οι Απόγονοι των Αγριάνων μια ξανθιά ελληνική φυλή....
Πομάκοι…
Αν σταθείς μπροστά σ’ ένα χάρτη της Ελλάδας κι αφήσεις το μάτι σου να κινηθεί στις βόρειες, ορεινές περιοχές, περισσότερο του Νομού Ξάνθης και λιγότερο της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και Δράμας, θα έχεις περίπου καθορίσει τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο ζει μια ξανθιά ελληνική φυλή, με ραδινό ανάστημα, που σου θυμίζει τους άνδρες που πύκνωσαν τις «φάλαγγες» του πρώτου Έλληνα οραματιστή, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή τις γυναίκες που γεννούσαν τους άνδρες εκείνους.
Απόγονοι των Αγριάνων, οι Πομάκοι, ζουν σ’ ένα δικό τους κόσμο που τον συνθέτουν σκληρή δουλειά στο καπνοχώραφο ή στο δάσος, προσευχή στο τζαμί και καφέ στο καφενείο. Η έκφραση και το χρώμα των ματιών τους, η λιπόσαρκη κορμοστασιά και το δέσιμό τους με το χώμα των πατέρων τους – γεγονός που τόσο διαφέρει απ’ τον πλάνητα βίο των νομάδων του βορρά – , αλλά και πνευματική οξύτητα των παιδιών τους, φωνάζουν πως η φυλή τούτη έχει τη Μεσόγειο στο αίμα της, μυρίζει Αιγαίο.
Οι Πομάκοι ζούνε σε μικρά ορεινά χωριά και σε «μαχαλάδες», κι έχουν για πνευματικό τους κέντρο τον Εχίνο. Ένα κεφαλοχώρι, τριάντα περίπου χιλιόμετρα βορειότερα της Ξάνθης, που αν το δεις από μακριά λες κι είναι ένα κοπάδι γερανοί – τα σπίτια του – καθισμένο στην απανεμιά, δίπλα στο ποτάμι, με το κεφάλι σκυμμένο στην βοσκή.
________________
Την εικόνα με την γλυκύτατη αοιδό των Πομάκικων τραγουδιών και των χωριών του Νομού Ξάνθης, αλιεύσαμε από την σελίδα: http://www.defence-point.gr/news/?p=69115
Από το βιβλίο του Πόλυ Α. Μυλωνά, «Οι Πομάκοι της Θράκης», των εκδόσεων ‘’Νέα Σύνορα’’ Α.Α. Λιβάνη.

Γοργίας Επικούρειος

Δεν υπάρχουν σχόλια: