Η
γλιστρίδα είναι ένα… ευεργετικό ζιζάνιο. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν πολύ
συχνά στη διατροφή στις αγροτικές περιοχές και όχι μόνο. Έχει ιδιαίτερη
γεύση είναι πολύ ωφέλιμη και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Το
αστείο είναι ότι όταν σε έναν οργανισμό υπάρχει έλλειψη Ω3 οι ειδικοί
συστήνουν συμπληρώματα ή παχιά ψάρια, ενώ η απλή και ταπεινή γλυστρίδα
«τα έχει όλα και συμφέρει» που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. Δυστυχώς
είναι ένα από τα παραμελημένα φυτά της ελληνικής υπαίθρου παρά το
γεγονός ότι έχει υψηλή διατροφική αξία.
Είναι δύσκολο να την πετύχεις ακόμα και στη λαϊκή.
Όπως
υπογραμμίζει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων κ.
χρήση της γλιστρίδας ως θεραπευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την
Ινδία, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών και πιθανότατα καταναλωνόταν
ως λαχανικό πολλά χρόνια πριν.
Στην
αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων και
της δυσεντερίας, των σκωλήκων των εντέρων και των δαγκωμάτων από σαύρες.
Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά οξέα και σε
αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγειά.Η
γλιστρίδα θεωρείτο από παλαιά σαν πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των
προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Ανοίγει την
όρεξη και έχει επουλωτικές ιδιότητες. Η διουρητική δράση της χρησιμεύει
σαν ανακούφιση των ασθενειών της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα στη
δυσκολία κατά την ούρηση.
Οι
γλυχρασματογενείς ιδιότητες του φυτού το καθιστούν επίσης καταπραϋντικό
γιατρικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως ηδυσεντερία και η
διάρροια. Παλαιά στην Κρήτη καταναλώνεται ωμή με ξίδι και ήταν
δροσιστική και δημοφιλής.
Περισσότερα : http://mimoupeisgr.blogspot.gr/2016/07/blog-post_62.html#.V85lPdND3oI.blogger
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου