Το Παλάτι του Οδυσσέα ρημάζει από την κρατική αδιαφορία. Μία ανασκαφή που θα μπορούσε να αποδειχτεί αντίστοιχης σημασίας με αυτή της κάποτε θεωρούμενης ως μυθικής πόλης, της Τροίας, του Ερρίκου Σλήμαν. Υπάρχουν κάποιες σημαντικές αρχαιολογικές ενδείξεις για το απώτατο παρελθόν αυτών των ευρημάτων, που πιθανά θα έφερνε ακόμα πιο κοντά την ελληνική μυθολογία με την πραγματική ιστορία.
Έχουμε λοιπόν ένα ανίκανο κράτος, ανάξιο για ακόμη μια φορά να ανταποκριθεί στην ευθύνη της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει, απογοητεύοντας όλους τους Έλληνες και στερώντας τη χώρα μας ίσως από μια τεράστια ευκαιρία να αποκτήσει και έναν ακόμη πασίγνωστο τόπο, ως μνημείο παγκόσμιας ιστορικής σπουδαιότητας.
Στην Ιθάκη υπάρχει μία περιοχή κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος που σήμερα ονομάζεται Σχολή Ομήρου. Στην τοποθεσία αυτή, ήταν πολλοί που πραγματοποίησαν ανασκαφές – μεταξύ των οποίων και ο Σλήμαν – διαισθανόμενοι προφανώς ότι κάτι σημαντικό υπάρχει εκεί. Εν συντομία…
-
Τις ανασκαφές ξεκίνησε αρχές του προηγούμενου αιώνα η Βρετανική αρχαιολογική σχολή.
-
Περίπου 60 χρόνια μετά – το 1994 – ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
-
Το Νοέμβριο του 2006, άρχισαν να έρχονται στο φως τα πρώτα ευρήματα.
-
Το 2010 μας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε το παλάτι του Οδυσσέα.
-
Από το 2011 ο τόπος ρημάζει.
Ελλάς το μεγαλείο σου!
Παιδιά, μιλάμε κατά πάσα πιθανότητα για το Παλάτι του Οδυσσέα, το οποίο όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι – παρά τις αμφισβητήσεις κάποιων – πρέπει να είναι αυτό. Και τον Σλήμαν τον κορόιδευαν ότι έψαχνε μια μυθική πόλη – την Τροία – και όταν την βρήκε, κατάπιαν την γλώσσα τους. Τα στοιχεία που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην Ιθάκη συνηγορούν επίσης στο ότι αυτή η ανακάλυψη στα βόρεια του νησιού, είναι πράγματι ο τόπος όπου διαδραματίζεται ο επίλογος του πιο σπουδαίου έπους του δυτικού πολιτισμού.
Επικεφαλής των Ελλήνων αρχαιολόγων που ανέλαβαν τις ανασκαφές ήταν το ζεύγος Θανάση Παπαδόπουλου & Λίτσας Κοντορλή- Παπαδοπούλου. Και αν και φαίνεται ότι κατάφεραν να κάνουν ίσως την ανακάλυψη του αιώνα για τη χώρα μας, τα ευρήματά τους παραμένουν στην αφάνεια, να ρημάζουν, αντί να καθιστούν την Ιθάκη παγκόσμιο πόλο έλξης. Όλο αυτό μας θυμίζει πως ένα ανίκανο κράτος, χωρίς όραμα και ιεράρχηση των αξιών, μπορεί να αποβεί με την «παράξενη» αδιαφορία του μέχρι και καταστροφικό για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Είχα διαβάσει παλιότερα στο zougla.gr μια συνέντευξη του κ. Παπαδόπουλου ο οποίος περιέγραφε τον Γολγοθά που βίωσε όταν ανακοίνωσε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την εύρεση του ανακτόρου του Οδυσσέα. Όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ανασκαφή με την ομάδα του το 1994, ενώ το 2010 είχαν συλλέξει πια όλα τα στοιχεία τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο ανάκτορο ανήκε στον βασιλιά της Ιθάκης. Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του έλεγε πως το Υπουργείο Πολιτισμού τότε, είχε υποστηρίξει την ανασκαφή. Ωστόσο στη συνέχεια, χρήματα τα οποία είχαν εξασφαλιστεί για τη συνέχεια των ανασκαφών «μπλοκάρονταν» για άγνωστους λόγους… “Δυστυχώς από το 2011 η εκάστοτε ηγεσία άφησε το σημείο να ρημάξει. Δεν πιστεύω ότι θα θελήσουν ποτέ να ανακοινώσουν ότι βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα. Φανταστείτε ότι τη δεκαετία του 1990 με πίεζαν να ανακοινώσω ότι βρέθηκε το μυθικό ανάκτορο του βασιλιά, αλλά δεν το έκανα ποτέ από τη στιγμή που δεν είχα συλλέξει ακόμα τα στοιχεία”, είχε πει.
Μου λένε φίλοι πως αν πάμε στην Ιθάκη να δούμε τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι φανταζόμαστε.
Ο αρχαιολογικός χώρος, παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο, ρημάζει αφύλακτος, με τα αφρόντιστα ερείπιά του να προκαλούν μόνο τη φαντασία του… «παράνομου» επισκέπτη.
Περισσότερα και εικόνες στο: https://www.nikosonline.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CF%83%CE%AD%CE%B1/
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου