Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΠΩΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ





ΠΩΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 
ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ : Mε ρωτά ο υπολογιστής. Δράττομε της ευκαιρίας να κάνω γνωστό σε κάποιους που δεν έχουν αντιληφθεί γιατί δεν σκέπτω ντε, αλλά και ούτε διαβάζουν το μέγεθος των εγκλημάτων που προξένησαν οι χριστιανοπατέρες στον Ελληνισμό και κατ' επέκταση στην ανθρωπότητα. 
Έχουν βρει μια καραμέλα και την πιπιλίζουν «ότι τα μοναστήρια διέσωσαν την αρχαία Ελληνική γραμματεία» . μια και οι Βυζαντινολάτρες είναι αδιάβαστοι και δεν εννοούν να διαβάσουν για να μάθουν θα τους πληροφορήσω εγώ: 
 Τα χρόνια αυτά το πιο προσιτό μέσον αποτύπωσης των γραπτών κειμένων ήταν από κατάλληλα επεξεργασμένο πάπυρο. Αλλά και αυτός ήταν δυσεύρετος και πανάκριβος. 
Οι μοναχοί συγκέντρωναν τα αρχαία κείμενα όχι βεβαίως για να τα διαβάσουν αλλά για να τα σβήσουν και να γράψουν τις δικές τους γραφές. 
 Και φυσικά τα τοποθετούσαν σε θέσεις που να προστατεύονται από την φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Και όταν θέλανε να γράψουν κάτι δικό τους, έπαιρναν ένα κείμενο το έσβηναν και έγραφαν το δικό τους. 
 Πολλές φορές το σβήσιμο δεν ήταν τέλειο και πολλοί ερευνητές διάβασαν αρχαία κείμενα αποκκρυπτογραφόντας θα έλεγα κάτω από θρησκευτικά κείμενα. 
Αλλά μεγάλο μέρος των παπύρων δεν είχε χρησιμοποιηθεί και παρέμεινε ανέπαφο. 
Με την πάροδο των αιώνων αυτά υπέπεσαν στα μάτια κάποιων με φωτισμένα μυαλά, και άρχισαν να τα ερευνούν. 
 Ο πρώτος που άρχισε να περιηγήτε μοναστήρια και να τα αγοράζει από τους μοναχούς ήταν ο Λέων ο Μαθηματικός κάπου στα 850μ.0. Λέγετε ότι είχε συγκεντρώσει χειρόγραφα μηχανικής του Απολλώνιου, του Περγαίου, του 200π.0. Μαθηματικών του Πτολεμαίου, και μηχανικής του Αρχιμήδη
Την Ηλιοκεντρικότητα του ηλιακού μας συστήματος ο πρώτος που το διατύπωσε ήταν ο Αρίσταρχος Σάμιος το 300 π.0.ο δεύτερος που το επανέλαβε 1800 χρόνια αργότερα ήταν ο φωτισμένος μοναχός Κοπέρνικος ο οποίος συμβουλεύτικε αρχαίο πάπυρο που αναφέρονταν στην θέση του Αρίσταρχου. 
 Και μετά τον Κοπέρνικο είχαμε τον Γαλιλαίο με το περίφημο «και όμως κινήτε».

 

Ιωαννης Θεοδωροπουλος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: