Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΜΑΚ-ΕΕΕΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ



Τι προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΑΜΑΚ και ΕΕΕΓΑ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα Γλυπτά της Ακρόπολης.

Έλλειμμα πληροφόρησης διαπιστώνεται στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στους νέους γύρω από το ζήτημα των Γλυπτών της Ακρόπολης και τις αυξανόμενες ήδη δυνατότητες ο άλλοτε ανέφικτος στόχος να γίνει εφικτός. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που μπορεί να μην έχει άμεσες υλικές διαστάσεις, αλλά έχει ανυπολόγιστες ηθικές και εν δυνάμει πρακτικές είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ετοιμότητα στη χώρα μας.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους της συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και του Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης – ΕΕΕΓΑ, Ευάγγελου Φυλακτού, με την παρουσία του Τομεάρχη Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και της Γενικής Γραμματέως της Επιτροπής, Ελένης Μπάρμπα.

Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Ζαπράνη, όσο και από τον κ. Φυλακτό, το σύμφωνο θα αποτελέσει εφεξής έναν άξονα ισχυρής υποστήριξης τόσο του πάγιου αιτήματος για την επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης, όσο και, παράλληλα, για την περαιτέρω παγκόσμια προβολή και διάδοση της ιστορίας και των συμβολισμών του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε υπό τον ισχυρό συμβολισμό της 200ης επετείου από την απόφαση της τότε Βρετανικής Κυβέρνησης να αγοράσει το Βρετανικό Δημόσιο  τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία με σχετική πλειοψηφία του Βρετανικού κοινοβουλίου παραχωρήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο και, ακόμη, εν όψει της  ψηφοφορίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, επί της σημαντικής νέας πρότασης διακομματικής ομάδας Βρετανών βουλευτών, για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, «το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως άλλωστε και κάθε πανεπιστήμιο έχει υποχρέωση να συνδράμει στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο κ. Φυλακτός εδώ και χρόνια και που με την πρόσφατη ίδρυση της Επιτροπής αποκτά νέα δυναμική».

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσεων που έχει διαπιστωθεί στην ελληνική κοινωνία σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών. Στο εξωτερικό το έχουν εντοπίσει και μας το προσάπτουν ως επιχείρημα εναντίον μας. Για το λόγο αυτό θα εκπονήσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα ενημερωτικών δράσεων, που θα απευθύνεται κυρίως προς τους νέους, ενώ σκοπεύω να υποβάλω πρόταση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ώστε να υπάρξει ομόφωνο ψήφισμά της και ανακοίνωση στήριξης της προσπάθειας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα».

«Στους μόλις πέντε μήνες από τότε που ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης στη Θεσσαλονίκη, έχουμε κατορθώσει να κινητοποιήσουμε πλήθος ευαισθητοποιημένων με το ζήτημα πολιτών», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευάγγελος Φυλακτός. Ο ίδιος σημείωσε ότι «Η αποδοχή εκ μέρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της πρότασής μας για συνεργασία αποτελεί σημαντικό βήμα, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να ικανοποιήσουμε μια βασική προτεραιότητα: Την ενημέρωση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, απλών πολιτών, ξένων επισκεπτών και της Ομογένειας γύρω από την ιστορία των Γλυπτών της Ακρόπολης, τα οποία εκτός από τα Μάρμαρα περιλαμβάνουν και την Καρυάτιδα. Τη στιγμή που υπάρχει έντονη κινητικότητα για το θέμα στο εξωτερικό, όπου δραστηριοποιούνται 23 επιτροπές υποστήριξης, είναι ανάγκη να καλύψουμε το κενό και στην Ελλάδα».

Συγχαίροντας τόσο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και την Ελληνική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης για την πρωτοβουλία τους ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναφέρθηκε στην κατάθεση σήμερα από τον ίδιο επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, σχετικής με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Όπως τόνισε, «η ερώτηση αφορά στο κατά πόσο έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος αλλαγής των δεδομένων για τη διεκδίκηση και επιστροφή των Γλυπτών, έπειτα από την απόφαση των Βρετανών πολιτών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και σε ποιες κινήσεις έχει προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία». Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή Βρετανοί βουλευτές επανέφεραν το θέμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ υποστήριξε ότι  οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Οικουμενικού Ελληνισμού που είναι διασκορπισμένοι στα πέρατα του κόσμου θα πρέπει να πιστοποιηθούν ώστε να γίνεται γνωστή η προέλευσή τους σε κάθε επισκέπτη.

«Θέμα πολιτιστικής ηθικής» χαρακτήρισε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής, Ελένης Μπάρμπα το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών. Όπως τόνισε, «με την απόφασή του το Βρετανικό Κοινοβούλιο πριν από 200 χρόνια να παραχωρήσει τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο έκλεισε μόνο το ζήτημα του Λόρδου Έλγιν. Το ζήτημα της επιστροφής τους δεν έκλεισε ποτέ. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και καλούμε όλον τον κόσμο να μας συμπαρασταθεί, ώστε να αποκατασταθεί ο ενιαίος μνημειακός θησαυρός που μαρτυρά την απαράμιλλη τέχνη της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης των Ελλήνων».

Το πρόγραμμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης – Ε.Ε.Ε.Γ.Α περιλαμβάνει μια συνολική θεώρηση και αντιμετώπιση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται δράσεις εθνικής και διεθνούς εμβέλειας  με πολιτισμικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπονται:

- Συνεργασία και υποστήριξη για την ανάληψη κοινών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων στη χώρα και στο εξωτερικό με την υποστήριξη της Ελληνικής ομογένειας
- Έρευνα στα σχολεία για το επίπεδο γνώσης των μαθητών της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας του βράχου της Ακρόπολης (ενδεχομένως με τη συμβολή της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς/ΕΠΙ του Πανεπιστημίου)
- Αξιοποίηση και συνεργασία χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (ευρωπαϊκών και ελληνικών) προγραμμάτων
- Μεταφράσεις των κειμένων της ΕΕΕΓΑ που αναρτώνται στις ηλεκτρονικές της διευθύνσεις (με προτεραιότητα στην Αγγλική, Ρωσική, Γερμανική και Κινεζική Γλώσσα)
- Συνεργασία για την ανάθεση στον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου εκδόσεων της ΕΕΕΓΑ
- Δημιουργία Ανοικτού Πανεπιστημίου σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος
- Συνεργασία σε προγράμματα Διά Βίου Μάθησης
- Οργάνωση επισκέψεων φοιτητών του Πανεπιστημίου και μαθητών σχολείων σε καλλιτεχνικό εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής κλασσικών έργων της αρχαιότητας, με σκοπό την ενημέρωσή τους και την ευαισθητοποίησή τους από την ΕΕΕΓΑ καθώς επίσης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους
- Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης
- Κοινός σχεδιασμός και συνδιοργάνωση επιστημονικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και ποικίλων άλλων ανάλογων εκδηλώσεων
- Ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για:
1. τη διάδοση της ιστορίας του ιερού βράχου της Ακρόπολης
2. τα ιστορικά και τεχνικά στοιχεία των μνημείων που χτίστηκαν στην Ακρόπολη πριν και μετά την κατασκευή του Παρθενώνα
3. την Αρχιτεκτονική, Κατασκευή και τον Γλυπτό Διάκοσμο του Παρθενώνα
4. τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική πορεία του Παρθενώνα
5. την αρπαγή των Γλυπτών από το λόρδο Έλγιν
6. τις εκπεφρασμένες θέσεις και αντιδράσεις των αρμοδίων του Βρετανικού Μουσείου καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση των υφαρπαχθέντων Γλυπτών που βρίσκονται σήμερα εντός του Βρετανικού μουσείου στο Λονδίνο
7. τις αντιδράσεις για την αρπαγή των Γλυπτών και τις προτάσεις για την επιστροφή τους από επίσημα ιστορικά πρόσωπα της Βρετανίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών, από το 1801 μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο
8. τα ψηφίσματα, τις διαμαρτυρίες, τις καταγγελίες και τις προτάσεις για την επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης από φορείς και οργανώσεις του εξωτερικού, καθώς επίσης  και από προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών
9. τις αναστηλώσεις των Μνημείων της Ακρόπολης από το 1834 μέχρι σήμερα
10. τις προτάσεις της «Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης» στο θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών μας θησαυρών.

Πηγή:
http://voria.gr/index.php/article/ipegrafi-i-simfonia-pamak-eeega-gia-ta-glipta-tou-parthenona

Δεν υπάρχουν σχόλια: