Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ




Αγαπητά Μέλη - Αγαπητοί φίλοι,

Ολοκληρώθηκε με πραγματικά μεγάλη επιτυχία η τρίτη εκδήλωση για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας», με θέμα : «Η Ελληνική Γλώσσα και διανόηση ως θεμέλιο των Επιστημών», που πραγματοποιήθηκε τo Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00 – 21:00 στο κατάμεστο Πολεμικό Μουσείο (Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας»), Ριζάρη 2, Αθήνα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλασικών Φιλολόγων «Euroclassica» και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρόεδρος του ΟΔΕΓ, Καθηγήτρια κα Αριστέα Τόλια, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλασικών Φιλολόγων «Euroclassica», Καθ. Christian Laes έστειλε τον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε η κα Αριστέα Τόλια.

Πριν το κύριο μέρος της εκδήλωσης αναγνώστηκαν από τον Γεν. Γραμματέα του ΟΔΕΓ, κ. Γεώργιο Παυλάκο οι χαιρετισμοί του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Βλάση,  του Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα, κ. Aleksandar Sunko και του τ. Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα-Γενικού Διευθυντή της Β’ Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, κ.  Volodymyr Shkurov.

Στην συνέχεια και με βάση το πρόγραμμα η κα Αριστέα Τόλια και ο κ. Κωνσταντίνος Καρκανιάς κάλεσαν στην σκηνή διαδοχικά τις ομάδες μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων.

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιλίου παρουσίασαν το θέμα : «Ελληνική Γλώσσα και Ιατρική Ορολογία», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Χριστίνα Κουτέλα- Φιλόλογο. Οι μαθητές παρουσίασαν την ετυμολογία βασικών ιατρικών όρων και το πέρασμά τους στις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Οι μαθητές του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Θεμιστοκλής», με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Μαρία Στάβερη - Φιλόλογο, Ειρήνη Γουρνιεζάκη - Φιλόλογο και Ειρήνη Καρατζά - Φιλόλογο παρουσίασαν με ενθουσιασμό το θέμα : «Το περιπετειώδες ταξίδι της Ελληνικής Γλώσσας, "όχημα" στον κόσμο των επιστημών».

Οι  μαθητές της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών, Ιστορίας και Φιλοσοφίας «Ελληνική Αγωγή», με την Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών κα Ευγενία Μανωλίδου παρουσίασαν το θέμα : «Οἱ ἑπτὰ Σοφοί, οἱ τὰς ἐς νόησιν ἐπιστήμης κρηπῖδας θέντες» - «Συμπόσιον τῶν ἑπτὰ Σοφῶν – Οἱ βάσεις τῆς ἐπιστημονικῆς σκέψεως». Οι μαθητές απήγγειλαν το θέμα τους στα αρχαία ελληνικά και ήταν καταπληκτικοί.

Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Κατερίνης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Πηνελόπη Τζιώκα - Φιλόλογο παρουσίασαν το θέμα : «Οι εκφάνσεις του Ελληνικού Λόγου στον χρόνο». Σημειώνουμε ότι οι μαθητές και η καθηγήτριά  τους ταξίδεψαν από την Κατερίνη στην Αθήνα μόνο για να συμμετάσχουν στην γιορτή.

Οι μαθητές των Eκπαιδευτηρίων «Ιόνιος Σχολή», με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Ανδρέα Παργινό - Φιλόλογο και τον κ. Αθανάσιο Κατσούλη - Μουσικό παρουσίασαν το θέμα : «Η σχέση των λογίων της Κωνσταντινούπολης μετά την Άλωση με την Βενετία και την προετοιμασία της Αναγέννησης». Αξίζει ειδική αναφορά στην παρουσίαση των μαθητών της Ιονίου Σχολής, η οποία συνδύαζε λόγο, μουσική, τραγούδι και χορό.

Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων, με υπεύθυνους καθηγητές την κα Αικατερίνη Πιτρόπου - Φιλόλογο και τον κ. Παντελεήμονα Χιονίδη - Φιλόλογο, παρουσίασαν το θέμα : «Με χρονοκάψουλα την Ελληνική Γλώσσα ταξιδεύουμε στην Ιατρική». Η παρουσίασή τους ήταν πολύ πρωτότυπη και οι μαθητές «έπαιξαν» πολύ καλά τους ρόλους αρχαίων και σύγχρονων γιατρών.

Οι μικροί μαθητές της Σχολής Αρχαίων Ελληνικών «ΦΡΟΝΕΙΝ», με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Ειρήνη Μαυροπούλου, παρουσίασαν το θέμα : «Τὸ ἑλληνικὸν πῦρ ἀπὸ τὸν Προμηθέα ἕως τὸν Εὐκλείδη». Οι μαθητές της Σχολής ηλικίας 5 έως 15 ετών «έπαιξαν» τον πυρφόρο Προμηθέα και τους ανθρώπους που έλαβαν τις δωρεές του. Ο νεαρός Προμηθέας ήταν εκπληκτικός, όπως και οι επτά σοφοί. Οι δε από στήθους απαγγελίες φράσεων αρχαίων επιστημόνων έως τον Ευκλείδη ήταν εντυπωσιακές.

Οι μαθητές του Πολιτιστικού Χώρου «Αιγηίς», με υπεύθυνους καθηγητές την κα Ελένη Κουλιζάκη – Φιλόλογο και τον κ. Μιχάλη Μιχαλακόπουλο – Μουσικολόγο, παρουσίασαν το θέμα : «Διαδραστική εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης». Οι μικροί μαθητές και η δασκάλα τους παρουσίασαν ένα μάθημα αρχαίων ελληνικών με πρωτότυπο διαδραστικό τρόπο, μέσω του παιχνιδιού. Ακόμη τραγούδησαν με τον αρχαίο τρόπο και με συνοδεία λύρας τον Επιτάφιο Ύμνο του Σεικίλου. Όλοι τους ήταν εκπληκτικοί.

Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Πετρούπολης, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Γιάννη Κανελλόπουλο – Φυσικό, παρουσίασαν το θέμα : «Ελληνική Γλώσσα και Θετικές Επιστήμες». Η  παρουσίασή τους ήταν ξεχωριστή, τα κείμενα και η απαγγελία τους μας ταξίδεψαν στον χώρο και τον χρόνο.

Σημειώνεται ιδιαιτέρως η συμμετοχή των τριών Σχολών «Αρχαίων Ελληνικών για νέα παιδιά»: α) Σχολή Αρχαίων Ελληνικών, Ιστορίας και Φιλοσοφίας «Ελληνική Αγωγή»,  β) Σχολή Αρχαίων Ελληνικών «ΦΡΟΝΕΙΝ» και γ) Πολιτιστικός Χώρος «Αιγηίς» απέδειξαν ότι η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών από μικρή ηλικία είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχουν πρόθυμοι και εμπνευσμένοι δάσκαλοι.

Όλες οι ομάδες των μαθητών παρουσίασαν τα θέματά τους με ζωντάνια, απόδειξη ότι  δεν «διάβασαν» απλά το μάθημά τους από υποχρέωση, αλλά είχαν πραγματικά μελετήσει, όσα με τόσο ενθουσιασμό παρουσίασαν!

Όλοι, όσοι παρευρέθηκαν, έμειναν ενθουσιασμένοι και χειροκροτούσαν με θέρμη όλες τις ομάδες μαθητών και Καθηγητών.


Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο :

http://www.odeg.gr/ta-nea-mas/1108-deltion-typou-ekdiloseos-08-02-2020.html
Γεώργιος Απ. Παυλάκος
Γεν. Γραμματέας ΟΔΕΓ

08.02.2020

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Tηλ.: 210 7718077 - κιν.: 697 3309925
Φαραντάτων 31 - 115 27 Αθήνα
Ηλ-διεύθυνση : odeg@otenet.gr
Ιστότοπος : www.odeg.gr
Φ/Β: https://goo.gl/uGZM4B


Δεν υπάρχουν σχόλια: