Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 18:28


 Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΛΕΙΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ
21 Δεκεμβρίου ώρα 18:28 ο Ήλιος στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στο πιο χαμηλό σημείο της εκλειπτικής, στην εικόνα επάνω βλέπουμε τον Ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο στα σύνορα Τοξότη με Οφιούχο, πίσω από τον Ήλιο ο Κρόνος που στις 22:00 θα είναι σε Συνάντηση και δεξιά η Αφροδίτη που προχωρεί κι αυτή για το πίσω μέρος του Ήλιου, πιο δεξιά του ο Ερμής, που τον βλέπουμε τις μέρες αυτές στην ανατολή...

Nikos Pazaitis

Χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο

Χειμερινή τροπή του Ηλίου έχουμε στις 21 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Αιγόκερω και έτσι αρχίζει αστρονομικά η εποχή του χειμώνος. Ο `Ηλιος περνά από το ζενίθ το μεσημέρι στους τόπους που βρίσκονται πάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω. Η μετάπτωσις, όμως του άξονος της Γης έχει αλλάξει το νοτιότερο αυτό σημείο πάνω στην ουράνια σφαίρα, και τώρα βρίσκεται νοτιοδυτικά του αστέρα μ Τοξότου στον ομώνυμο αστερισμό.
Αλλιώς λέγεται και Χειμερινό Ηλιοστάσιο.


Τί είναι όμως το Ηλιοστάσιο;

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο κοντά (περιήλιο) ή μακριά (αφήλιο) από τον Ήλιο και αυτό συμβαίνει λόγω της ελλειπτικής τροχιά της Γης γύρω από 
αυτόν.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς επάνω στην επιφάνεια της Γης.



Η λέξις προέρχεται από το «ήλιος» και το «ίστημι»/«στάσις» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνησις μηδενίζεται και αντιστρέφεται. Εξ ίσου ορθό ετυμολογικώς είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο».
 Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τα ηλιοστάσια, όπως και οι Ισημερίες συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες, θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους, όπως ανέφερα στο άρθρο μου για το Χριστουγεννιάτικο Έλατο.
Οι δύο ισημερίες (φθινοπωρινή και εαρινή) και οι δυο τροπές του Ηλίου (χειμερινή και θερινή) αποτελούσαν και αποτελούν περιόδους με ιδιαίτερη σημασία, γιατί αντιπροσωπεύουν την πορεία της Φύσεως. 


 http://ferolvios.blogspot.com/2016/12/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: