Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Συλλογή με τις απόψεις του Καρλ Σαγκάν για την ζωή

 

Μία σύντομη αλλά ταυτόχρονα πολύ -περιεκτική συλλογή με τις απόψεις του καθηγητή Καρλ Σαγκάν για την ζωή στην Γη, την προστασία και την διαχείριση της, και το μέλλον του είδους μας σε αυτή.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΗ 2024

23 Νοεμβρίου


ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΩ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗ,  ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΗΝ ΛΑΜΠΕΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΞΟΤΗ  !!


Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΘΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΛΑΜΠΕΡΗ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ


ΜΟΛΙΣ ΝΥΧΤΩΣΕΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟ, ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟΝ ΦΟΜΑΛΧΟΥΤ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ !


ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΕΣ : ΝΤΕΝΕΜΠ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΝΟΥ, ΑΛΤΑΙΡ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΚΑΙ ΒΕΓΚΑ ΤΟΥ ΛΥΡΑ


ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΜΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΜΠΑΔΙΑ ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΗΝΙΟΧΟΣ, ΚΑΤΩ ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ, ΔΕΞΙΑ Ο ΩΡΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΑΜΗΛΑ Ο ΑΡΗΣ... 



ΚΑΤΑ ΤΙΣ 23:30 ΘΑ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΕΙΡΙΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΕΝΑΣΤΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.

ΚΑΤΑ ΤΙΣ 1:30 ΘΑ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΕΩΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ...
 

 

24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ, ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ, ΑΠΟ ΚΑΤΩ Ο ΕΡΜΗΣ ΣΤΟΝ ΟΦΙΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ...

 

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

1 Νοεμ. Νέα Σεληνη ώρα 14:47

9 Νοεμ. Πρώτο τέταρτο ωρα 7:55

15 Νοεμ. Πανσέληνος  ώρα 23:28 ! Θα δούμε 100% Πανσεληνο !! 

23 Νοεμ. Τελευταίο τέταρτο ώρα 3:28


ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ο ΕΡΜΗΣ προς το τέλος του πρώτου δεκαήμερου θα τον δουμε επιτέλους χαμηλα στη δύση

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ κάθε βραδυ ολο και πιο ψηλά στα νοτιοδυτικά

Ο ΆΡΗΣ τα μεσάνυχτα στα βορειοανατολικά

Ο ΔΙΑΣ μετα τις 20:00 στην ανατολή

Ο ΚΡΟΝΟΣ μόλις νυχτώσει στα Νότια


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΜΕ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΣΤΕΡΕΣ

 10 Νοεμβριου η Σεληνη σε συναντηση με τον Κρονο.

16 Νοεμβρίου η Σεληνη - Πανσέληνος με τις Πλειάδες, Πούλια

16 Νοεμ. ο Ερμής στις 22,6 μοιρες μακριά απο τον ΄Ήλιο, μια ευκαιρία για να τον δουμε μετα το ηλιοβασίλεμα

17 Νοεμ. η Σελήνη κοντά με τον Δία

20 Νοεμβρ. η Σεληνη σε συνάντηση με τον Άρη !

 

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΟ ΕΝΑΣΤΡΟ ΟΥΡΑΝΟ !

ΟΡΑΤΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ 

ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΚΤΕΙΤΕ 

ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΕΙΤΕ

 

Νικόλαος Παζαίτης

Nikolaos Pazaitis


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 
Πόσο καιρό θα επιβιώναμε σε κάθε πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος;;;
 
Ας υποθέσουμε ότι μετακομίζαμε σε έναν άλλον πλανήτη, χωρίς καμία προστασία ή υποστήριξη ζωής. Ποιες θα ήταν οι πιθανότητες να επιβιώσουμε;
Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε έναν πλανήτη απόλυτα προσαρμοσμένο για την ανάπτυξη ζωής. 
Τι θα συνέβαινε όμως αν ξαφνικά βρισκόμασταν σε έναν από τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, χωρίς καμία προστασία ή έστω μία διαστημική στολή;
Δεν πρόκειται φυσικά για ένα παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας, αλλά αντιθέτως προσφέρει μία ενδιαφέρουσα εξερεύνηση των βιολογικών ορίων του ανθρώπινου σώματος αλλά και των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στους υπόλοιπους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.
Για να δούμε λοιπόν τι θα συνέβαινε...
Αρχικά, για να κατανοήσουμε πόσο μοναδική είναι η Γη, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να αντιληφθούμε πως λειτουργεί ο πλανήτης μας. Πρώτον, η Γη είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο σύστημα που έχει την ιδανική απόσταση από τον Ήλιο (περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα), κάτι που διασφαλίζει ώστε να διατηρούνται οι θερμοκρασίες σε ανεκτά επίπεδα, αλλά έχοντας ταυτόχρονα και μια ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. 
Επιπλέον η βαρύτητα που είναι 9,8 m/s², επιτρέπει στο σώμα μας να διατηρεί μία σταθερή δομή, ενώ το νερό που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ζωή, είναι άφθονο. Να μην ξεχάσουμε φυσικά να συμπεριλάβουμε και το μαγνητικό πεδίο της Γης που εμποδίζει την θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία, όπως είναι για παράδειγμα οι υπεριώδεις ακτίνες.
Πάμε τώρα να δούμε τι θα γινόταν αν μετακομίζαμε στους υπόλοιπους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος...
1. Ερμής : ο πιο ακραίος πλανήτης
Είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο και είναι ένας από τους πιο ακραίους όσον αφορά τις συνθήκες που επικρατούν. Ο Ερμής ουσιαστικά δεν έχει πραγματική ατμόσφαιρα, αλλά ένα μείγμα οξυγόνου, νατρίου, υδρογόνου και καλίου. 
Οι θερμοκρασίες από την πλευρά του Ερμή που βλέπει προς τον Ήλιο αγγίζουν τους 427 βαθμούς κελσίου που είναι αρκετές για να λιώσουν μόλυβδο και αλουμίνιο, πόσο μάλλον το ανθρώπινο σώμα που θα καιγόταν μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. 
Αλλά ακόμα κι αν πηγαίναμε από την σκοτεινή πλευρά του, το ανθρώπινο σώμα θα πάγωνε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αφού η θερμοκρασία πέφτει στους -173 βαθμούς κελσίου.
2. Αφροδίτη : Η θεά της κόλασης
Θεωρείται η δίδυμη αδερφή της Γης λόγω του μεγέθους και της βαρύτητας, όμως στην πραγματικότητα είναι μία κόλαση θανατηφόρων αέριων και ακραίων θερμοκρασιών. 
Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα (96,5%), με ίχνη θειικού οξέος, δημιουργώντας ένα ακραίο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 464 βαθμούς κελσίου.
Ωστόσο, ο πραγματικός δολοφόνος στην Αφροδίτη δεν είναι η θερμότητα, αλλά η ατμοσφαιρική πίεση. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι περίπου 90 φορές πιο πυκνή από την ατμόσφαιρα της Γης. Ένας άνθρωπος λοιπόν θα συνθλιβόταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την πίεση, ενώ οι πνεύμονες του θα γέμιζαν με δηλητηριώδη αέρια που θα του προκαλούσαν ακαριαία ασφυξία.
3. Άρης : Ο πλανήτης που έχει αιχμαλωτίσει τους επιστήμονες, αλλά με πολλούς περιορισμούς στην υποστήριξη ζωής
Ο γνωστός "κόκκινος" πλανήτης έχει μία πολύ λεπτή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον η ατμοσφαιρική πίεση στον Άρη είναι μικρότερη από το 1% της Γης, κάτι που κάνει αδύνατη την οποιαδήποτε υποστήριξη ζωής. 
Οι θερμοκρασίες ποικίλουν πολύ, αφού στον ισημερινό ξεκινάνε από τους 20 βαθμούς κελσίου, πέφτοντας έως και τους -140 βαθμούς κελσίου στις πολικές περιοχές. Επομένως, οι ακραίες θερμοκρασίες και κυρίως η έλλειψη οξυγόνου καθιστά αδύνατη την επιβίωση, αφού ο άνθρωπος θα πέθαινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από ασφυξία.
4. Οι γίγαντες αερίων : Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας
Ο Δίας που θεωρείται ο γίγαντας του Ηλιακού μας Συστήματος, έχει μάζα 318 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, αλλά δεν έχει στέρεη επιφάνεια. Ουσιαστικά ένα διαστημόπλοιο δεν θα προσγειωνόταν ποτέ, αντιμετωπίζοντας επίπεδα ατμοσφαιρικής πίεσης τόσο υψηλά, που ένας άνθρωπος θα συνθλιβόταν μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ επιπλέον έχει το ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα, παράγοντας τέτοια θανατηφόρα ακτινοβολία που θα σκότωνε οτιδήποτε μέσα σε λίγα λεπτά.
Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας
Ο Ποσειδώνας είναι γνωστός για τους ακραίους ανέμους που επικρατούν, οι οποίοι φτάνουν σε ταχύτητα τα 1500 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ τόσο ο Κρόνος όσο και Ουρανός, έχουν ένα συνδυασμό ακραίων θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής πίεσης που θα είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανιζόταν οποιαδήποτε μορφή ζωής.
5. Ήλιος : Αποτέφρωση μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου
Ο Ήλιος πρόκειται ουσιαστικά για μία γιγαντιαία σφαίρα πλάσματος, με τις επιφανειακές θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 5.500 βαθμούς κελσίου και στον πυρήνα του ακόμα και τους 25 εκατομμύρια βαθμούς κελσίου. Εάν λοιπόν ένας άνθρωπος μεταφερόταν στην επιφάνεια του Ήλιου, θα εξαϋλώνονταν με την ταχύτητα του φωτός. Άλλωστε, πέρα από τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο άστρο μας, η υπεριώδης ακτινοβολία και οι ακτίνες Χ από τον Ήλιο αρκούν από μόνες τους για να καταστρέψουν τα μόρια στο ανθρώπινο σώμα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι απλό :
Ότι παρά την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει ο άνθρωπος στον τομέα των επιστημών και της τεχνολογίας, το παραπάνω μάθημα μας κάνει να αναλογιστούμε την σημασία που έχει η προστασία της Γης αλλά και των πόρων της, αφού η ύπαρξη ζωής στους υπόλοιπους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος παραμένει προς το παρόν μία μακρινή ψευδαίσθηση...
Πηγή κειμένου και φωτογραφίας : Meteoweb.eu (Ιταλική ιστοσελίδα)
Σύνταξη και μετάφραση κειμένου : Φραγκούλη Μαρία - Διαχειρίστρια της ομάδας Weather Phenomena
Καλημέρα σε όλα τα μέλη της ομάδας 🙂