Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ....η Αυτοκρατορία του Σκότους - Οι βυζαντινοί, οι χειρότεροι διώκτες του Ελληνισμού, ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ως Ελληνες.

 

ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ....η Αυτοκρατορία του Σκότους
 
Οι βυζαντινοί, οι χειρότεροι διώκτες του Ελληνισμού, ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ως Ελληνες. Το συνηθισμένο όνομα της αυτοκρατορίας, αυτό που απαντάται στα επίσημα κείμενα της αυτοκρατορίας, στους χρονικογράφους και τους ιστορικούς της εποχής είναι «το Κράτος», «Η Βασιλεία των Ρωμαίων», «Το Χριστιανικό Κράτος», «Το Ορθόδοξον Βασίλειον», «η Ρωμανία». Οι πολίτες της αυτοκρατορίας προσδιορίζονταν ως «ρωμαίοι». «Έλληνας» για τους βυζαντινούς ήταν όρος υβριστικός, επειδή σήμαινε λάτρης της αρχαίας (ελληνικής) θρησκείας. Ο «Έλληνας» ως εθνοτικός και φυλετικός προσδιοριστικός όρος είχε ταυτιστεί με την «παλιά» θρησκεία, που λόγω χριστιανισμού έπρεπε να εκριζωθεί βίαια, λόγος για τον οποίο όσοι αυτοπροσδιορίζονταν Έλληνες μαρτύρησαν χύνοντας το αίμα τους στο όνομα της βυζαντινής θεοκρατίας. Ο Ελληνισμός επιβίωνε εντός της αυτοκρατορίας χωρίς εθνική υπόσταση, διωκόμενος ανηλεώς ως έθνος και ως πολιτισμός.
Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου, οι θεωρούμενοι ως εκλεκτοί του χριστιανικού θεού και ηγέτες όλων των υπολοίπων κρατών, οι αιμοσταγείς αυτοί διώκτες των Ελλήνων, οι καταστροφείς των Ελληνικών ναών, που ο πεπλανημένος λαός μας προσκυνά ως… «αγίους», δεν στερούνταν Ελληνικής καταγωγής μόνο, αλλά και Ελληνικής συνείδησης. Ήταν βούλγαροι, ίβηρες, αρμένιοι, ίσαυροι, καρδούχοι, ιλλυριοί, σλάβοι, φράγκοι, και ελάχιστοι Έλληνες με μικτή καταγωγή (από γονέα Έλληνα).
Συνεκτικό στοιχείο της αυτοκρατορίας δεν ήταν ανέκαθεν η Ελληνική γλώσσα, ούτε, ασφαλώς, η Ελληνική συνείδηση, όπως το νεότερο θεοκρατικό μόρφωμα προπαγανδίζει. Συνεκτικός δεσμός του Βυζαντίου ήταν το κοινό θρήσκευμα, η χριστιανική θρησκεία, η οποία επιβλήθηκε από άκρη σε άκρη της αυτοκρατορίας με βίαιο εκχριστιανισμό. Ο χριστιανισμός καθιερώθηκε ως επίσημη θρησκεία μετά το έτος 380, με τον ορθόδοξο χριστιανισμό να επικρατεί απόλυτα μετά το 1054.
Σε ότι αφορά στην κοινή γλώσσα, ήτοι την ομιλούμενη Ελληνική ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας, πράγματι, η Ελληνική καθιερώθηκε μετά το έτος 620 ως επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας κυρίως λόγω του ότι ο χριστιανισμός βασίστηκε και διαδόθηκε στην ελληνική, γεγονός που εξυπηρετούσε τη θεοκρατία • επίσης επειδή στην Ασία και την Αίγυπτο μιλούσαν Ελληνικά από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. Ως δεύτερη γλώσσα οι βυζαντινές ελίτ μιλούσαν τα λατινικά, που ήταν η επίσημη γλώσσα πριν το 620. Δεν πρέπει σε καμία όμως περίπτωση να συγχέεται η χρήση της Ελληνικής γλώσσας με την Ελληνική συνείδηση και καταγωγή. Η κοινή επίσημη (Ελληνική) γλώσσα εξυπηρετούσε τις ανάγκες αποτελεσματικής διοίκησης της αχανούς Βυζαντινής αυτοκρατορίας, που από τη φύση της κατείχε εδάφη που κάλυπταν τεράστιες γεωγραφικές περιοχές, με την κάθε περιοχή να έχει τη δική της γλώσσα και ξεχωριστή εθνοτική ταυτότητα. Το γεγονός της χρήσης της Ελληνικής (ως επίσημης) από τα κατεχόμενα έθνη, ουδόλως συνεπάγεται ότι οι υπό κατοχή πληθυσμοί είχαν και συνείδηση ελληνική!
Για να γίνει αντιληπτό ότι η γλώσσα δεν είναι δηλωτική ούτε εθνικής συνείδησης, πόσο μάλλον εθνικής καταγωγής, αρκεί το παράδειγμα της γαλλόφωνης Αφρικής, ως πρώην γαλλικής αποικίας • το σύνολο σχεδόν των μπανανιών της Αφρικής ομιλεί ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα τη γαλλική αλλά οι πολίτες των μπανανιών δεν είναι γάλλοι ούτε στη συνείδηση ούτε στην καταγωγή. Το ίδιο ισχύει και με τις πρώην ισπανικές και πορτογαλικές αποικίες της Λατινικής Αμερικής. Πορτογαλία και η Ισπανία πρωτοστάτησαν στην ευρωπαϊκή εξερεύνηση του πλανήτη και εγκαθίδρυσαν τεράστιες πολυπληθείς αυτοκρατορίες, στις οποίες επίσημη γλώσσα ήταν η πορτογαλική και ισπανική. Ακόμη και σήμερα οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μιλούν την πορτογαλική και την ισπανική (ως μητρική γλώσσα) αλλά οι βραζιλιάνοι και οι αργεντινοί δεν είναι πορτογάλοι και ισπανοί ούτε στη συνείδηση ούτε στην καταγωγή, παρότι έχουν κοινό συνεκτικό δεσμό (πλην της κοινής γλώσσας και) τον καθολικισμό • καθολικοί είναι: 94 % των ισπανών, 86,9% των πορτογάλων, 73,6% των βραζιλιάνων και 78% των αργεντινών. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ζιμπάμπουε, η Νότια Ροδεσία, η Γουιάνα, η Τζαμάικα, τα Μπαρμπάντος και τα υπόλοιπα νησιά της ανατολικής Καραϊβικής, αποτελούσαν μεταξύ άλλων τις κτήσεις, τις αποικίες, τα προτεκτοράτα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (British Empire). Επίσημη γλώσσα ήταν -και στις περισσότερες χώρες εξακολουθεί να είναι – η αγγλική γλώσσα. Μάλιστα οι ανομοιογενείς εθνοτικά πληθυσμιακές ομάδες των παραπάνω περιοχών, που μεταξύ 1945 και 1965 αριθμούσαν τα 700 εκατομμύρια πληθυσμό, ήταν όλοι πολίτες υπό βρετανική κυριαρχία έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι προφανές ότι, οι αγγλόγλωσσοι πολίτες των παραπάνω χωρών δεν ήταν και δεν είναι βρετανοί ούτε στη συνείδηση ούτε στην καταγωγή, παρότι οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να είναι (και) χριστιανοί στο θρήσκευμα. Τέτοια ακριβώς περίπτωση ήταν και η Ελληνική γλώσσα (ως επίσημη) στη βυζαντινή αυτοκρατορία.
Σε ότι αφορά την άποψη σύμφωνα με την οποία τους τελευταίους τρεις αιώνες της αυτοκρατορίας η κυριαρχούσα συνείδηση ήταν η Ελληνική, λεκτέα τα εξής: Μετά τους πρώτους τέσσερις αιώνες της αυτοκρατορίας οπότε και εκριζώθηκε βίαια ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, οι διωγμοί κατά των Ελλήνων Εθνικών σταδιακά περιορίστηκαν. Αργότερα, έχοντας ο χριστιανισμός επικρατήσει πλήρως έναντι τις Πατρώας Ελληνικής θρησκείας, οι διωγμοί σταμάτησαν. Έκτοτε θεμέλιο της βυζαντινής αυτοκρατορίας αποτέλεσε η χριστιανοσύνη υπό την Ελληνική γλώσσα, ενώ από το 1054 και μετά ορθοδοξία και Ελληνική γλώσσα αποτέλεσαν θεμέλιο της αυτοκρατορίας (ανάλογα, θεμέλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αποτέλεσε το Στέμμα και η αγγλική γλώσσα).
Όσοι επικαλούνται «κυρίαρχη Ελληνική συνείδηση» στο Βυζάντιο, ιδίως τους τελευταίους τρεις αιώνες της αυτοκρατορίας, ΔΕΝ την εννοούν ως «Ελληνική» με την έννοια των Αρχών και των Αξιών του Αρχαίου Ελληνικού Ιδεώδους, ΑΛΛΑ την εκλαμβάνουν ως αμιγώς «ελληνοχριστιανική» (ορθόδοξη χριστιανική πίστη + Ελληνική γλώσσα) ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΈΝΩΝ ΠΛΉΡΩΣ ΤΩΝ ΑΡΧΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΞΙΏΝ ΤΟΥ ΑΡΧΑΊΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ · σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η παραχάραξη της Ιστορίας: Ελληνισμός = ορθόδοξος χριστιανισμός με βίαιη αποκοπή της Αρχαίας Ελληνικής Κληρονομίας από την έννοια «Ελληνισμός». Αυτή ακριβώς είναι και η ιδεολογία που κυριάρχησε στις κοσμικές και θρησκευτικές ελίτ του θεοκρατικού «Ελληνικού» μορφώματος που ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1821. Όταν η εγχώρια θεοκρατία λέει «Βυζάντιο = Ελληνισμός», στην πραγματικότητα εννοεί την τελική επικράτηση του ελληνοχριστιανισμού επί των Αρχών και των Αξιών του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης ότι, «ΠΟΤΕ δεν παραιτούμαστε από τη μάχη κατά του Αρχαίου Ελληνικού Ιδεώδους και όσα αυτό πρεσβεύει». Αυτό είναι και το πραγματικό δράμα του Ελληνισμού, η μεγάλη συμφορά που βρήκε τον Ελληνισμό.
Η ουσία του δράματος του Ελληνισμού αποτυπώνεται στις θέσεις που διατυπώνονται στο «εις τον "άγιον Ιωάννην" τον απόστολο κι ευαγγελιστή» (59,370,7-11), που λέγει τα εξής εκπληκτικά που δείχνουν την απέχθεια και το μίσος του για τον ελληνικό πολιτισμό: «Αν κοιτάξεις στα ενδότερα των Ελλήνων θα δεις τέφρα και σκόνη και τίποτα υγιές, αλλά σαν τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγας αυτών γεμάτος ακαθαρσίες και πύον και τα δόγματά τους γεμάτα σκουλήκια… εμείς δεν παραιτούμαστε της κατ’ αυτών μάχης». Το «ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΧΗΣ» αποτέλεσε τον ιδεολογικό και θεολογικό πυρήνα του βυζαντινού μιάσματος, όπως εξάλλου και των συνεχιστών του ως την περίοδο της ύστερης μεταπολίτευσης.
Την επαναφορά του όρου «Έλληνας» οφείλουμε εν πολλοίς στην εμμονή των Δυτικών να μην ταυτίζονται οι βυζαντινοί (οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «ρωμαίοι») με την εκχριστιανισμένη «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Μετά το σχίσμα των εκκλησιών, οι Δυτικοί αποκαλούσαν την «Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» ως “Royaume de Grece” (“Emperum Graecorum”) διότι θεωρούσαν ύβρη να χρησιμοποιείται το όνομα της Αυτοκρατορίας από τους «σχισματικούς».
Το «Ελληνικό» θεοκρατικό μόρφωμα ως συνεχιστής του Βυζαντίου
Από την ίδρυση του «ελληνικού» υβριδίου μετά την επανάσταση του 1821, η Ελληνόγλωσση ορθόδοξη εκκλησία, ύστερα από 400 χρόνια στενής συνεργασίας του Πατριαρχείου με την Οθωμανική Πύλη, εγκατέστησε στην ελληνική γεωγραφική επικράτεια ένα στυγνό καθεστώς θεοκρατίας που καταδυναστεύει τον Ελληνισμό ως τις μέρες μας.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ προχώρησε στον αφορισμό του Πατριαρχείου κατά της Φιλικής Εταιρείας και του κινήματος Αλέξανδρου Υψηλάντου και Μιχαήλ Σούτσου. Έτσι αφόρισε την επανάσταση των ελλήνων κατά της Οθωμανικής Πύλης. Την απόφαση για αφορισμό την έλαβε σώμα 72 εκπροσώπων της ρωμιοσύνης της Κωνσταντινούπολης μεταξύ των οποίων ιερείς και πολιτικοί
Η ιστορική περίοδος που διανύουμε συνιστά απαρχή ευθείας αμφισβήτησης του μεταβυζαντινού θεοκρατικού μορφώματος, που σκέπασε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, στον τόπο που το Φως γεννήθηκε και εκλύθηκε, και βύθισε τους Ελληνες σε βαθύ πνευματικό σκοτάδι. Οι Ελληνες, ωσάν άλλοι εβραίοι, ζήσαμε 2000 χρόνια χωρίς πνευματική πατρίδα, αποκομμένοι πλήρως από τις Αρχές και τις Αξίες του το Αρχαίου Ελληνικού Ιδεώδους. Τα τελευταία 200 χρόνια υποστήκαμε βίαιο αφελληνισμό από το νεοβυζαντινό θεοκρατικό μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «Ελληνικό» κράτος • το ανοσιούργημα αυτό που γεννήθηκε στη βεβήλωση της Δήλου, με την αποξήλωση των ιερών των Δηλιογεννημένων Απόλλων και Άρτεμις, από τα μάρμαρα των οποίων κατασκευάστηκε η εκκλησία της Παναγίας της Τήνου, που κτίστηκε στα λείψανα ναού των Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης. Οι μεσαιωνικές ανθελληνικές πρακτικές του βυζαντινοχριστιανικού μιάσματος συνεχίστηκαν ως τις μέρες μας (από το θεοκρατικό υβρίδιο της μεταπολίτευσης), με αιχμή την αποκοπή των Ελλήνων από την Αρχαία Ελληνική Κληρονομιά μας, μέσω της αυστηρά ελεγχόμενης παιδείας στα ανθελληνικά σχολεία........
ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΗ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΧΘΕΙ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΩΣΕΙ...ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ
 

 

Αμφίπολη: Το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο – φωτο & video

 Αμφίπολη: Το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο (φωτο+video)

Κάτι «μαγικό» φαίνεται ότι συμβαίνει τις μέρες του χειμερινού ηλιοστασίου στον Τύμβο Καστά, στο εμβληματικό μνημείο της Αμφίπολης.

ADVERTISING
 
 

Σύμφωνα με τη μελέτη ιδιώτη ερευνητή αρχαιοαστρονομίας, που επαληθεύεται κι από την ανασκαφική ομάδα του Τύμβου, το μνημείο είχε κατασκευαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και προσανατολισμό, ώστε τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου -και μόνο αυτές- το φως του ηλίου να εισέρχεται μέσα στον τύμβο και να «λούζει» ολόκληρο το μνημείο, μέχρι και την τελευταία αίθουσα!

poster
Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Φουρλής έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έρευνες, κάποιες εκ των οποίων τις έχει παρουσιάσει στο Πολυτεχνείου του Μιλάνο. Είναι επίσης μέλος στην Ιταλική Εταιρεία Αρχαιοαστρονομίας.Οι υπολογισμοί αυτοί του Θανάση Φουρλή έχουν προταθεί σε συνέδρια αρχαιοαστρονομίας και αρχαιολογίας της Ιταλίας, όπου διέμενε μέχρι πρόσφατα ο ερευνητής, στη συνέχεια όμως επιβεβαιώθηκαν και από την ανασκαφική ομάδα! Ο γνωστός αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, υπεύθυνος στις ανασκαφές για την αρχιτεκτονική του μνημείου, παρατήρησε το φαινόμενο μέσα στις ταφικές αίθουσες και παρουσίασε μάλιστα τα συμπεράσματά του και εντυπωσιακές φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιστημονικό συνέδριο. «Τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου το φως μπαίνει μέχρι το εσωτερικό του τύμβου μέχρι και τις Καρυάτιδες. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο τύμβος κατασκευάστηκε και για κάποιες εκδηλώσεις τις ημέρες του χειμερινού ηλιοστασίου. Ο βασικός του χαρακτήρας είναι ένα στρατιωτικό ηρώο, όμως αυτός μετασχηματίζεται στο πέρασμα του χρόνου. Ο αρχικός χαρακτήρας του χώρου θα λέγαμε ότι είναι Δελφικός (λατρεία Απόλλωνα και Διονύσου) και στη συνέχεια γίνεται Ελευσίνιος. Ο χαρακτήρας αυτός καταργήθηκε όταν έγινε η ταφή στον τελευταίο θάλαμο, άγνωστο το γιατί», αναφέρει ο Μιχάλης Λεφαντζής στην ομιλία του. Φαίνεται ότι η αρχαία μας κληρονομιά κρύβει ακόμα πολλά μυστικά, που οι σύγχρονοι επιστήμονες καλούνται να ανακαλύψουν και να μας προσφέρουν, ίσως, κάποιες εντυπωσιακές εκπλήξεις σχετικά με τους πολιτισμούς που μεγαλούργησαν στον ελλαδικό χώρο…

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ : https://epiloges.tv/amfipoli-to-spanio-fainomeno-poy-symvainei-ston-tymvo-kasta-mono-kata-to-cheimerino-iliostasio-foto-video/?mibextid=xfxF2i

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αυτές είναι οι γραμμές με τις οποιες βασικα ασχολούνται οι θεωρίες συνομωσίας και ονομάζονται ίχνη συμπύκνωσης (contrails). Ο σχηματισμός τους οφείλεται στους υδρατμούς που βρίσκονται στα καυσαέρια των κινητήρων του αεροσκάφους.

  

Τι είναι οι ασπρες γραμμες που αφηνουν τα αεροπλάνα;

Disclaimer: Το άρθρο και το βίντεο ασχολείται με τις άσπρες γραμμές που μπορεί να είναι ορατές πίσω από μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα και όχι με αεροπλάνα που μπορεί να συμμετέχουν σε αντιχαλαζικά ή άλλα προγράμματα.

ΛΕΥΚΑ ΙΧΝΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ.. ΥΠΟΠΤΟ Η ΟΧΙ;

Πολλές φορές θα έχετε δει τις ασπρες γραμμες που αφήνουν πίσω τους ορισμένα αεροπλάνα στον ουρανό.
Αμέτρητα σχόλια έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τι είδους γραμμές είναι αυτές. Μας ψεκάζουν; και αν ναι γιατι;
Η θεωρία των αεροψεκασμών είναι από τις πιο αγαπημένες παγκοσμιες θεωρίες συνωμοσίας.
Μαλιστα Η υπόθεση των «ψεκασμών» έγινε τόσο σοβαρή που το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) αναγκάστηκε να βγάλει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα το 2012.

Υπάρχουν 3 διαφορετικοι λόγοι που ένα αεροπλάνο μπορεί να αφήνει πίσω του άσπρα ίχνη:

1. Υπαρχουν οι άσπρες γραμμές που δημιουργούνται από τα φτερά και απο τα ακροπτερύγια ενος αεροπλάνου.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά ενός αεροπλάνου εν πτήσει και συνήθως κατά τη φαση της προσγείωσης ή της απογείωσης, είναι τα λευκά ίχνη που αφήνει πίσω απ τις άκρες των φτερών του.
Το φαινόμενο αυτό είναι καθαρά αεροδυναμικό και οφείλεται στις δίνες ακροπτερυγίου (Wingtip vortices) σε συνδυασμό με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Σε ενα φτερο ο αέρας υψηλής πίεσης που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια τείνει να κινηθεί προς την περιοχή χαμηλής πίεσης που βρίσκεται στην πάνω επιφάνεια του φτερού.
Η κίνηση αυτή του αερα σε συνδυασμό με την εμπρόσθια κίνηση του αεροπλάνου, δημιουργεί μια περιστροφική κίνηση στον αερα, δηλαδή μια δίνη, που εντοπίζεται κυρίως στο άκρο της πτέρυγας.
 Οι δίνες αυτες δημιουργουνται και στα δύο άκρα της πτέρυγας και έτσι τελικά εμφανίζεται ένα σύστημα δύο δινών με αντίθετες φορές περιστροφής.


Ο μηχανισμός αυτός είναι πολλές φορές ορατός στα αεροσκάφη, ειδικά όταν υπάρχουν καιρικές συνθήκες που ευνοούν να δημιουργηθεί τοπικά μια συμπύκνωση.

Τα ίχνη αυτά δηλαδή, σχηματίζονται απο την συμπύκνωση των υδρατμών του ατμοσφαιρικού αέρα, συνήθως όταν ο αέρας είναι ψυχρός και σε συνθήκες με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

2. Μερικά αεροπλάνα αφήνουν πίσω τους άσπρες «ουρές» μόνο όταν πετούν ψηλά.

Αυτές είναι οι γραμμές με τις οποιες βασικα ασχολούνται οι θεωρίες συνομωσίας και ονομάζονται ίχνη συμπύκνωσης (contrails). Ο σχηματισμός τους οφείλεται στους υδρατμούς που βρίσκονται στα καυσαέρια των κινητήρων του αεροσκάφους.

Οι κινητήρες ενός αεροσκάφους χρησιμοποιούν σαν καυσιμο την κηροζίνη.
Οπως για οποιαδήποτε οργανική ενωση, ετσι και για την κηροζινη που είναι υδρογονάνθρακας, τα προιοντα της καυσης της μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν CO2 και Η2Ο, το οποίο βρίσκεται με τη μορφή υδρατμών, μιας και η θερμοκρασία των καυσαερίων πλησιαζει τους 600 C.

Τα θερμα καυσαέρια εξέρχονται στη συνέχεια από τους κινητήρες στο περιβάλλον το οποίο ανάλογα με το ύψος πτήσης μπορεί να έχει θερμοκρασία ακόμη και -60 C.
Οι υδρατμοί που περιλαμβάνονται στα καυσαερια ψυχονται αμέσως δημιουργώντας παγοκρυστάλλους οι οποίοι στο γραμμικό σύνολό τους δημιουργούν τα νεφικά ίχνη που μπορείτε να δείτε στον ουρανό.

Δηλαδή, τα ασπρα ίχνη αποτελούνται από νερό υπό μορφή δισεκατομμυρίων αιωρουμένων υγρών σταγόνων ή κρυστάλλων πάγου δημιουργώντας αυτά τα όμορφα ουράνια λευκά μονοπάτια.

Οι κύριοι παράγοντες της δημιουργίας ιχνών συμπύκνωσης είναι η θερμοκρασία, η υγρασία και το ύψος πτήσης.
Ανάλογα με τους παραγοντες αυτους ποικιλλει και ο χρόνος παρατήρησης, ο οποίος κυμαίνεται από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό μπορούμε να κάνουμε το εξής πείραμα.
Μια πολυ κρυα μερα του χειμώνα που εχουμε πολυ ελευθερο χρονο, ζεσταίνουμε νερο στο φουρνο μικροκυμάτων μέχρι να έρθει κοντα στο βρασμο. Επειτα βγαινουμε εξω και το πετάμε στον παγωμένο αέρα.

3. Όταν τό αεροπλάνο κάνει απόρριψη καυσίμου (fuel dumping).

Αυτό μπορεί να συμβεί πιθανόν σε κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου το αεροπλάνο πρέπει να χάσει γρήγορα βάρος προκειμένου να επιχειρήσει μια άμεση προσγείωση, χωρίς να υπερβαίνει το μέγιστο βάρος προσγείωσης.


Τετοιο παράδειγμα αποτελεί η πτήση 411 της Ολυμπιακής το πρωινό της 9ης Αυγουστου το 1978 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην

Την επόμενη φορά που θα δείτε ενα αεροπλάνο στον ουρανο θα ξέρετε οτι το άσπρο αυτό μονοπάτι είναι η συνέπεια της συμπύκνωσης.

Με τον ίδιο τρόπο που ένα άτομο εκπνέει τον ζεστό ατμό από το στόμα του όταν βρίσκεται σε κρύο περιβάλλον.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, τα αεροπλάνα καθε φορα που μας ταξιδευουν σε ολο τον κοσμο παράγουν και αφήνουν πίσω τους αυτα τα μαγικά, μακρόστενα, λευκά ή κατά το ηλιοβασίλεμα πολύχρωμα σύννεφα!

https://aeroplanetic.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD/



Η ΝΕΜΕΣΙΣ - Στην Ελληνική μυθολογία, η Νέμεσις είναι η θεά και προσωποποίηση της τιμωρίας για το αμάρτημα της ύβρεως, Σήμερα ;

 Τι ήταν η ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις στην αρχαιότητα - ΤΡΙΚΚΗPress - Τα  νέα των Τρικάλων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων

Το θέμα της Δικαιοσύνης είναι επίκαιρο σε μια εποχή που συνέβησαν ειδεχθή εθνικά εγκλήματα και η Δικαιοσύνη   τα προσπέρασε αβρόχοις ποσί.  Η καταστροφή  της  Κύπρου η οποία δεν απασχόλησε τους δικαστές παρά μόνο η   δίκη των χουντικών για το πραξικόπημα και όχι    η προδοσία της μεγαλονήσου από τους  χουντικούς και   πολιτικούς,   το θέμα των Μνημονίων που  άρπαξαν τον 35% του πλούτου της Ελλάδας  , το γκριζάρισμα του Ελληνικού εδάφους των Ιμίων ,  η  παράδοση της  Μακεδονίας στο σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων,  τώρα  η ακρίβεια που είναι υπερδιπλάσια εκείνη της Ευρώπης και ας αφήσουμε τα μεγάλα ατυχήματα(Μάτι-Τέμπη). Ήταν αόματη  να βρει τους κύριους υπευθύνους και των δύο τραγωδιών. Η τυφλή όμως δικαιοσύνη βλέπει τα ακροδεξιά κόμματα και τα διαλύει στο άψε σβήσε και συνεργάζεται αρμονικότατα με την Εκτελεστική εξουσία συχνά και σε βάρος των πολιτών. Ακολούθως θα δούμε πως έβλεπαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι τη Νέμεσι ;

Η Νέμεσις ήταν θυγατέρα του Ερέβους , ή της Νυκτός και του   Ωκεανού, ή τέλος του Διός και της Ανάγκης. Ήταν τιμωρός των αδίκων, οργίλων και αλαζόνων. Παρατηρούσε όμως και τους πολέμους αν γίνονταν με τρόπο δίκαιον ή άδικον και παρεμπόδιζε τους παράνομους έρωτες. Σκεφθείτε τη Νέμεσι της εποχής εκείνης τι θα έλεγε για τους παρά φύσει γάμους των Λοατκι για τους οποίους ο Κυρ. Μητσοτάκης   θυσίασε άνω των ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων;  Ως και οι επίλεκτοι SEALS των ΗΠΑ δήλωσαν υποταγή και  συμμετέχουν στην παρέλαση  "geypride" . Όποιος είναι αντίθετος προς τους Κίναιδους δεν έχει θέσει στο δυτικό στρατόπεδο , όπως συνέβαινε στην ΕΣΣΔ για όσους   ήταν αντίθετοι προς τον κομμουνισμό. Τέτοια παράνοια έχει χτυπήσει τη Δύση γι’ αυτό πάει να δύσει.

 Η Νέμεσις θα είχε καταδικάσει το Ισραήλ για  την γενοκτονία στη  Γάζα    διότι προξένησε  δυσανάλογα θύματα σε βάρος των Παλαιστινίων. Στην πραγματικότητα  εκτελεί εκ του εμφανούς την πλήρη γενοκτονία των Παλαιστινίων χωρίς να ευαισθητοποιείται η Δυτική κοινωνία

 Η Νέμεσις τιμωρούσε δε ακόμη και τους πεθαμένους , αυτούς που έζησαν αδίκως και υβριστικώς στην κοινωνία. Σήμερα η χριστιανική μας θρησκεία λέει ο «τεθνεώς δεδικαίωται» και γέμισαν δρόμους, πλατείε  και προτομές των δύο «εθναρχών» Ελλάδος και Κύπρου, του «Μεγάλου Ανδρέα» που μας βύθισε στα χρέη , του αιωνόβιου "Κώστα" που  χάρισε το όνομα ΠΓΔΜ στα Σκόπια κ.α

Η Νέμεσις είχε διττή  εξουσία: η πρώτη να εμποδίζει τους ανθρώπους να μη γίνονται κακοί και η άλλη να τιμωρεί τους κακούς. Επειδή εφθάρει η μεταξύ των ανθρώπων δικαιοσύνη και πλήθυναν οι κακούργοι, υβριστές και αλαζόνες και δεν επιδέχονταν πλέον διόρθωση ανέβηκε στον ουρανόν και η Νέμεσιςέγινε  Θέμις και Αδράστεια. Όμως αυτή  δεν άφησε  παντελή  ελευθερία στους κακούργους και υβριστές και αλαζόνες. Τέτοιοι αλαζόνες εκείνο τον καιρό   υπήρξαν  οι Πέρσες οι οποίοι είχαν πάρει ένα κομμάτι μάρμαρου από την Πάρο για να στήσουν το τρόπαιο τους όταν θα καταλάμβαναν την Αθήνα. Αυτούς μίσησε η θεά Νέμεσις για την αλαζονεία τους και υπέστησαν ήττα δεινή    όσοι  απεβιβάστηκαν στο Μαραθώνα και στην ακτή της Ραμνούντας. Τούτο είχε σαν  αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν τα πάντα και να φύγουν κακήν κακώς  για να σώσουν τη ζωή του όσοι επέζησαν . Οι Αθηναίοι πήραν όλα όσα άφησαν στη φυγή τους οι Πέρσες και εκείνο το κομμάτι μαρμάρου εδόθη στο Φειδία, ο οποίος κατασκεύασε το άγαλμα της Νεμέσεως.  Στην ίδια αλαζονεία είχε υποπέσει και ο Μουσολίνι ο οποίος με στόμφο δήλωνε ότι θα έφθανε στην Αθήνα εντός εβδομάδος και τιμωρήθηκε από τη Νέμεσι με εξευτελισμό. Κατά τον ίδιο αλαζονικό τρόπο φέρεται τώρα και ο Ερντογάν προς την Ελλάδα αλλά δυστυχώς εδώ πλέον η Νέμεση έγινε Κατευνασμός και παράδοση χωρίς αντίσταση από τους Κυρ. Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη. Τουρκοφοβία; Τουρκολαγνία; Συμφέροντα; Εκτέλεση εντολών;

Η Νέμεσις είχε ιερόν στην Ραμνούντα  της Αττικής

Όταν διέβη ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ασίαν πήγε για κυνήγι στην περιοχή της Σμύρνης, η οποία από παλαιοτάτων χρόνων ήταν Ελληνική. Έβγαλε πολλά θηράματα και στην επιστροφή καθώς ήταν κουρασμένος και διψασμένος βρήκε μια πηγή και δίπλα ένα πλάτανο και κάθισε στον ίσκιο του στο  όρος Πάγον. Ήπιε κρύο νερό και αποκοιμήθηκε για λίγο.  Στον ύπνο του παρουσιάστηκαν οι Νεμέσεις και του είπαν να μετοικήσει εκεί τους Σμυρναίους στην προτέρα τους πόλη. Επειδή την παλαιά Σμύρνη άρπαξαν προηγουμένως οι Ίωνες της Κολοφώνος και έδιωξαν τους Αιολείς από εκεί.

Οι Σμυρναίοι στην Κλάρο Ακούσαντες το όραμα οι Σμυρναίοι  έστειλαν εκπροσώπους στην Κλάρον και ζήτησαν χρησμό από το εκεί Μαντείον ο οποίος έλεγε τα εξής:

«Τρισμάκαρες εκείνοι και τετράκις μάκαρες άνδρες έσονται»

«Οι πάγον οικήσουσι πέρην ιερείο Μέλιτος»

 Τελικώς συνευρέθηκε  ο Ζευς με την Νέμεσι και όπως λέγει το ποίημα του Στασίμου Κυπρίου «Επειδή επληθύνθησαν οι άνθρωποι πολύ και έγιναν ασεβείς, η Γη μη υποφέρουσα τούτο το ανωφελές βάρος  παρακάλεσε το Δία να την  αλαφρύνει από το ανωφελές βάρος . Τότε ξεκίνησε ο Ζευς τον Θηβαϊκό πόλεμο" Αλλά επειδή φονεύθηκαν λίγοι ο Ζευς ρώτησε τη Θέμιν και κατ’ άλλους τον Μώμον πως θα σώσει τον άνθρωπο[Μώμος είναι το όνομα αρχαίου, ίσως ασήμαντου, θεού της Ελληνικής μυθολογίας, που εκδιώχθηκε από τον Όλυμπο επειδή αμφισβήτησε τον θεό Δία. Είναι ο θεός της χλεύης και του σκώμματος, της ειρωνείας και του σαρκασμού, προσωποποίηση της κοροϊδίας και της αποδοκιμασίας. Από εκεί έλκουν και οι Μωμόγεροι της Αποκριάς]. Κατ’ άλλους ο Δίας αποφάσισε με κεραυνούς  και κατακλυσμούς. Όμως ο Μώμος του έδωσε δύο γνώμες . Να δώσει τη Θέτιν σε θνητό άνδρα και εξ αυτού του γάμου θα γεννηθεί ένας άνδρας ανδρείος και πολεμικός(όπως ο Αχιλλέας ή ο Ηρακλής) και δεύτερον να γεννήσει και αυτός ωραίαν θυγατέρα  και εκ τούτων θα υπάρξει μέγας πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων και Βαρβάρων και   θα μειωθεί το ανθρωπινό γένος . Έτσι και έγινε.Ο  Ζευς εκ της Νεμέσεως γέννησε μέσω της Λήδας την Ωραία Ελένη η οποία έγινε η αφορμή  τρωικού  πολέμου μεταξύ Ελλήνων και Τρώων όπως γράφει ο Όμηρος . Με τη διαφορά ότι αυτός ο πόλεμος στην ουσία ήταν εμφύλιος πόλεμος μεταξύ ομοεθνών

Το  άγαλμα της Νεμέσεως που κατασκεύασε ο Φειδίας   στην Ραμνούντα ήταν δεκάπηχο στο μέγεθος σε   μονοκόμματο λίθο μαρμάρου, έφερε στέφανο στην  κεφαλήν και επί του στεφάνου μικρά αγαλματίδια της Νίκης, με μερικά ελάφια, στο ένα της χέρι κρατούσε φιάλη, στο άλλο κλάδο μηλιάς, στη φιάλη ήταν Αιθίοπες ζωγραφισμένοι, στο βάθρο δε κατασκεύασε την Λήδα  φέρουσα την κόρη  της Ελένη προς την Νέμεσι. Οι Σμυρναίοι ζωγράφιζαν αυτήν φτερωτή όπως ο Έρωτας, βρέθηκε δε και πήχης στο ένα της χέρι και χαλινός στο άλλο. 

Όλα έχουν το δικό τους συμβολισμό. Η Νίκη το άκρατο της δυνάμεως, τα ελάφια τη δειλία  των τιμωρηθέντων από αυτήν, η μηλιά την σκληρότητα  διότι εκ του  δένδρου αυτού έφτιαχναν τα βέλη τους , η φιάλη με τους Αιθίοπες ήταν ένα αίνιγμα. Ο  Παυσανίας ρώτησε τους ιερείς να δώσουν κάποια εξήγηση και του είπαν ότι η φιάλη σημαίνει τον ωκεανό, επειδή αυτόν νόμιζαν πατέρα της Νεμέσεως και οι Αιθίοπες κατοικούν πλησίον  σε κάποια νήσο

Ο πήχης και ο χαλινός σημαίνουν:

« Η Νέμεσις προλέγει τω πήχεί , τω τε χαλινώ»

«Μη άμετρον τι ποιείν , μηδ’ αχάλινα λέγειν»

«Υπό πήχυν αεί βιοτάν κρατείς»

Ο Ορφεύς αφιερώνει τον Ξ’ Ύμνο στη Νέμεσι

Από αρχαιότατων χρόνων είχε τεθεί στον Ελληνικό κόσμο το πρόβλημα της   αυξήσεως του πληθυσμού της Γης. Γι’ αυτό είχαν θέσει   μέτρο σε όλα ακόμη και στη Νέμεσι. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είχε στα χέρια του πολλές έτοιμες  θεωρίες μηχανών και τις λειτούργησε πειραματικώς   με  επιτυχία, όμως ποτέ δεν τα  έκαναν πράξη. Η  ατμομηχανή ετέθη σε λειτουργία μόλις το 1776. Ο Αρχύτας είχε πετάξει αεριωθούμενο αντικείμενο(το περιστέρι του Αρχύτα) και πολλές άλλες εφευρέσεις που δεν είναι της παρούσης  στιγμής  να τις εμφανίσουμε. Το γεγονός ότι δεν τις έβαλαν σε πρακτική εφαρμογή ήταν γιατί σέβονταν τον συμπαντικό νόμο και κάθε διαταραχή που θα επέφερε στο περιβάλλον τη θεωρούσαν σαν ύβρη και βλαπτική για τη Γη και τον άνθρωπο. Αντίθετα, χρησιμοποίησαν εφαρμογές και μηχανές που ήταν φιλικές προς το περιβάλλον και μάλιστα χιλιάδες χρόνια πριν(τον αέρα, το νερό και πιθανόν άλλες που δε γνωρίζουμε). Όποιος επισκεφθεί την Αρχαία Μεσσήνη θα θαυμάσει κολοσσιαίους λίθους τουλάχιστον 250 τόνων στη δυτική πύλη της τοποθεσίας  για να εμποδίζει την εισβολή των Αρκάδων στην προϊστορική  Μεσσηνία, από την εποχή του Νέστωρος και πιο πριν. Πως μετέφεραν τόσο  ογκώδη και τόσο βαριά αγκωνάρια  επάνω στο βουνό από   μακριά, διότι εκεί κοντά δεν υπήρχε λατομείο . Με τι μέσα το έκοψαν, πως το τετραγώνισαν πως το μετέφεραν από δρόμους ατραπούς επάνω στην πλαγιά του βουνού; Είναι πραγματικά να απορείς και ακόμη κανείς δεν έδωσε εξήγηση. Ήταν τόσο δυνατοί οι άνθρωποι εκείνοι; Έζησαν πράγματι οι γίγαντες  οστά των οποίων βρέθηκαν   στην Αρκαδία; Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν εφεύρει τρόπους αφαιρέσεως της βαρύτητας; Ακόμη παραμένουν μυστήρια

Η  κατεύθυνση  του κόσμου άλλαξε μετά την βίαιη καταστροφή του Ελληνικού κόσμου και του  πολιτισμού του με  την εισβολή των  γνωστών κοσμοπολιτικών θρησκειών( Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός Ισλαμισμός) Εκτοτε ο κόσμος τράβηξε προς τα πίσω προς τον Μεσαίωνα  και συνεχίζει την καταστροφική του πορεία, διότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τώρα η καταστροφή του πλανήτη μας είναι απείρως ευκολότερη, ακόμη και η πλήρης καταστροφή του . Πού θα φθάσει η καταστροφή; Πότε αυτή θα σταματήσει; Ίσως, η Ανάγκη να ενεργήσει κάποια εποχή, ή η Αδράστεια έχει άλλες βουλές για την ανθρωπότητα που εμείς τις αγνοούμε.(17/6/24)

Αμφικτύων

*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

amphiktyon@gmail.com

http://amphiktyon.blogspot.com/

http://amphiktyon.org

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Ιστορία & Γεωγραφία Αρχαίας Μακεδονίας (7ο-4ο π.Χ. αιώνα)

 

Πηγές – Βιβλιογραφία: Μπένγκτσον Χέρμαν, Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος, Μέλισσα, 1991 Συλλογικό Έργο, Ελληνική Ιστορία – Προϊστορικοί και Αρχαϊκοί χρόνοι, Εκδοτική Αθηνών - Καθημερινή, 2010